大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
着膠雨褸
我會用酒精噴吓件褸同袋同波鞋,盡做
1.洗衫係咪要加漂白水洗先洗得甩啲病毒

2.另外酒精搓手液嗰啲到底有冇用

3.你覺得網購買口罩會唔會買到假野,尤其係medicom冇獨立包裝嗰啲

4.突然間眼睛、屎忽痕點算
sequence 咗個virus基因組先
然後一節節咁synthesise啲DNA(not RNA)
SARS/WARS virus 大所以clone 落BAC 度 (細菌人工染色體)
之後放入E.coli大量繁殖
Extract 返啲DNA放入實驗室啲人體細胞(要肺或者有SARS/WARS receptor)
之後細胞培養液拎去濃縮再keep 喺液氮
Airborne傳染性勁好多,可以殘留喺空氣耐啲
唔怪得d人成日話就黎好 就傳染得最撚勁
你買左邊隻口罩?
手足有料到喎

搞到我諗番起lab啲yeast味
免疫系統overreact,分泌太多chemokine,引到太多免疫細胞攻打肺部
(免疫細胞會殺死中左招嘅细胞)
如果係研究型:冇
1. 病毒冇宿主會自己死,晒太陽都有用
2. 有用,但同時要防飛沫同識戴/除口罩
3. 戴口罩前最好洗手先,受污染就唔好用
4. 所有暴露喺空氣嘅身體部位都當有飛沫喺上面咁處理

specific treatments 都冇
SARS /WARS都係
樓主其實講吓日常生活點做infection control會有用啲
有幾種方式傳播
一啲病毒係靜係人傳人(direct human to human) 例如流感
一啲係動物傳人 人唔傳人(direct zoonosis) 例如瘋狗症
一啲係vector-borne 好似靠蚊傳比人 人唔會傳比人 例如登革熱
一啲係vectored zoonosis 動物傳比動物 有機會傳比人 但唔會人傳人 例如腦炎
最後一種係anthropo-zoonosis 同上面一樣 但人繼續會傳 例如yellow fever
幾個鐘就死, 不過你應該已經中招
Autoclave
140C 加壓
或者當醫療廢物焚化
都可以病毒replicate/繁殖過程變異
想問下局部殺病毒有咩方法?例如醫院
6200+濾罐有無用
Glucose唔得 因為冇細胞比病毒用黎複製 動物應該得 但未必養到 可能會殺死隻動物 都要睇咩動物/病毒 野到自己/變勁種就唔好啦
呢個post學到好多野
連登高手雲集
有冇人解答到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞