大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
你要諗下,一中,你身體入面係有成千上萬嘅病毒

一粒繁殖變弱咪被淘汰,照樣有千千萬萬一樣強度,甚至更強嘅病毒

好難一個宿主cycle,就演化到弱左
係random

解釋得唔清楚嘅話唔好意思😓😓,有另外一個comment explain多左少少
正常唔會嘅

你打到虛脱,身體弱咪會
你肯定樓主係絲打
免疫系統講求平衡

1) 係壓制過激嘅免疫反應,用藥會減少免疫細胞過份破壞肺組織,所以,雖然啲藥無咩用,唔代表唔食先係最好作戰狀態。同埋醫院可以俾抗生素防止細菌乘機引致肺炎咁

2) again,免疫系統講求平衡,你自己去破壞個平衡,無好處
食左二個月high - medium dose prednisolone (30mg - 15mg), 一年MMF (Mycophenolate mofetil 1g), 我係咪需要擔心?

問既原因係因為尋日唔想去團年飯比老母屌 話我overreact. 同枱個個岩岩去完屯門醫院探人 有d大陸落嚟 唔用公筷 噴哂口水落飯菜到 諗起都燥燥地
其實係咪唔應該戴con
所有enveloped virus (偷左人細胞膜) 都係咁樣, hiv, 流感, 水痘.........未必一定係冠狀病毒

Non-enveloped 形狀就多變啲,長條形、多角形等等都會有

理論上你遮到個黏膜(mucous membrane),病毒掂唔到都可以

問題係個泳鏡係咪真係密封哂、污染左嘅話家居環境係咪真係徹底清潔到,唔會再造成污染、日常生活又有無必要做到咁徹底,呢啲先係要考慮嘅問題

最終,防護問題都最好聽番專業醫護嘅意見
都有機會感染,一樣有機會病發

但係!抵抗力弱,對抗病毒就一定會差啲,所以都要努力強身健體
口罩真係格到咁細既病毒?
空曠地方係咪無咁易中招
SARS 20幾度係生存得好好,WARS同SARS結構一樣,20幾度下好好咁生存都應該唔會有問題

同埋香港人口稠密,人與人之間好多接觸,病毒好易跳嚟跳去,唔可以掉以輕心
唔會餓死,但係你當病毒係積木砌成,擺得耐唔穩定,就會爛,而唔可以再感染下一個生命

而每種病毒可以逗留起出面,而仲有致病性嘅時限都唔同,SARS起普通surface就幾個鐘都得
唔會餓死,但係你當病毒係積木砌成,擺得耐唔穩定,就會爛,而唔可以再感染下一個生命

而每種病毒可以逗留起出面,而仲有致病性嘅時限都唔同,SARS起普通surface就幾個鐘都得
理論上可以
睇口罩post
咁我明了
洞穴蝙蝠因為生存環境所以有最強免疫力
SARS如果無消毒無搞佢,幾個鐘都得,有研究甚至發現起膠面可以生存兩日

與其擔心上面有無WARS粒子,不如擔心下品質(有無效阻到病毒)、來源(會唔會係回收口罩->唔會知上面有咩)同製造過程(廠房唔乾淨可能有其他細菌、致病源污染)
有無link? 我睇一睇
SARS主要係droplet,但不排除有airborne可能性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞