大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
癌你可以睇成為生長不受正常控制的細胞
Box50 Omnitex® 3ply Premium TypeII Disposable Surgical Face Mask with Ear Loops (2X Box 50 (100x)) https://www.amazon.co.uk/dp/B017RVMBRY/ref=cm_sw_r_cp_api_i_akRkEbXMJHB8Z
#疫情动态

【武汉协和医院发布最新治疗方案】
1月24日,武汉协和医院发布最新治疗方案,若确诊病毒性肺炎后,口服莫西沙星(拜复乐)0.4Qd或者左氧氟沙星(可乐必妥)0.5+奥司他韦(达菲或可威)75毫克BID,5天。(新浪财经)

樓主識唔識藥理,解釋下?
有啲癌症係由病毒引致 例如子宮頸癌(HPV)
但好多都係因生活習慣 個人基因 生活環境造成 令到身體細胞變異而不受控制咁複製 變成腫瘤
惡性腫瘤係癌症 會spread同入侵埋其他器官 呢個時候就係晚期癌症
良性腫瘤係一個地方生 通常割咗就得
排隊啦
你可以話美國個到有成1600萬人中流感
得6000人死
但中國成1000人中 但有20幾人死
計%都知中國個到勁嚴重
嗯 有好多人身體都冇咁好
人地咳 就好易中招
同埋天氣變得好快
一冷一熱適應唔到又中招
想問個同疫情冇關既問題,大學有冇詳細教全世界第一個病毒點出現?
果啲堅焗, 有帶眼鏡就長期睇唔到野
佢都係話50-100nm, 先等於0.5-1µm
oh sorry, 7左, 係0.05µm to 0.1µm

咁仆街啦, 果啲HEPA filter 都係過濾0.3µm
想設例問個問題:
如果外帶壽司店個店員一路打住乞嗤整我盤野食,我係佢整果陣無接觸佢,返到屋企食
(1) 我會唔會響食既途中受感染?
(2) 生熟食物對病毒有無分別?
(3) 病毒可以存活幾長時間?
係0.05-0.1 咁戴咗點都好過冇嘅
都好大機會會 新呢隻未有研究結果 但sars可以喺普通surface生存兩日
如果會經眼粘膜傳炎
咁應該帶眼鏡擋一擋丫,定帶con
泳鏡 眼罩 帶con同無戴冇分別
墨鏡得唔得
會,所以除口罩嗰嘢唔可以掂到個罩面
即係SARS病毒係有機會直穿
一般口罩未必對冠狀病毒有效
我都知我on9
好驚呀嘛
病毒停留係空氣既意思係literally留係空氣? 懸空咁飄浮? 定係會跟住d飛沫跌落地下 利申文科仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞