大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
屌 佢戴都咁 隻眼根本就係比人練靶
唔好執著3m
ffp3 去amaxon搵
體液就基本啦Ching 口水咪體液嘅一種
anthrax嘅airborne死亡率90% 但其他接觸又冇咁高死亡率
其實係,帶菌者戴最重要,一般人帶真係五五波
我都係咁諗
唯有喺我仲有意識仲有能力嘅時候為革命盡量貢獻
direct contact同droplet都係
已經一路有人被自殺 無停過 如果我係個list上面 我寧願戰死沙場咁死 好過被自殺
其實隻嘢真係好撚恐怖
好似話琴日定前日先有第一單好返

啫係有支那肺炎都未咁快死得 不過好難cure
一句講晒 潛伏期高+傳染性高+死亡率高(未fc)=完美病毒
召喚樓主
中左招千奇唔好慌,一慌就好易唔見野,到時要去報失就唔好啦
破壞出面個protein coat
(I.e.高溫消毒)
利申9up
可以咁講
SARS 嘅話就係刺激咗inflammatory chemokines (MIP-1α, RANTES, IP-10同MCP-1), 搞到係咁破壞個肺
Suppress immune response 啲薬好重副作用, 宜家可能好少少
依層當然啦~我會好好保險我啲財物
咩呀 個口罩唔係豬嘴咁密封嫁嘛
兩邊空氣都流動緊 係防止病菌正面入氣道姐

同埋口罩戴左係孤型 理論防上正面180度嘅野
咁淨低嘅就係吸緊後面左右兩邊嘅空氣

依家重點係防飛沬嘛,你咁講平時口罩鼻梁位成鬼日都漏氣咪死
驚驚到宜家都瞓唔着,覺得自己會死
想問口罩有活門同無活門效力會唔會唔同
殺狗囉
真係好撚驚
除咗個人衛生仲有乜可以做
可能我個人本身比較細膽
呢幾日真係晚晚都訓唔著
又成日發惡夢
唔會, 通常同你共存到嘅virus對你唔會有乜影響
例如EBV
錯晒concept, 知唔知咩叫filter
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞