大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
病毒個殼唔係有機物 酒精抽唔乾隻野啲水份就殺唔死,不過都係一啲啲病菌個殼係無機物
自push
一定係70%?
以上就唔得ˊ_>ˋ?
我見有朋友用99.9%
但我上堂佢話70%先係殺菌ˊ_>ˋ

冬天真係好少洗褸
唔通真係要用到紫外線殺菌機?
我都想知
頭先開post 巴打話要uv 先殺到病毒
https://www.airgle.com.hk/ag25
唔知呢隻得唔得
不過好細部
因為唔知幾多%比較好 未敢買酒精搓手液
係局部性地殺死病毒
咁姐係計劃通行?

如果病情繼續長時間 始終都要有啲土製嘅後備方案嘅
咁啲細菌/病毒係會永遠依附喺衣物?定有時限會自動死亡?
有實驗證據指出70%酒精能有效消滅SARS病毒

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/16490989

Irradiation with ultraviolet light at 134 microW/cm(2) for 15 min reduced the infectivity from 3.8 x 10(7) to 180 TCID(50)/ml; however, prolonged irradiation (60 min) failed to eliminate the remaining virus, leaving 18.8 TCID(50)/ml.

UV都未必得
如果你講clearance of virus 係康復嘅話, 係, 因為未有一隻flu virus藥係中招之後有用
但係食藥對身體康復有用,因為啲藥可以減低你因為中流感免疫力降低而起嘅complications, 流感通常係衍生病危險 (所以老弱死先)

但係類沙士冠狀病毒係病毒自身引起嘅immune overresponse 最為致命, 所以大家努力緊target 個virus. 宜家我地要靠immunosuppressants 去醫人, 但係副作用超勁
其實高度數酒精一定安全啲 對健康嚟講
不過儲存會難少少 易啲蒸發 or易燃
無限咁loop 人傳人 但係隔離只係好被動的方法 點先可以停到?
70-75最有效
細菌耐左就會死 時間因菌而異
病毒就難講 因為唔知佢識唔識死
有得消毒好過冇得用
sor 打錯字 係水痘
整唔走啲病毒 佢咁叻喱到個腦到 唯有增強抵制力 希望唔會復發
Lm
不過建議嘅話好似係低少少 唔知係咪驚人用嚟消毒傷口果陣會酒精灼傷 依個要等人答
咁點解90幾度嘅就冇咁好?
唇瘡同水痘病毒係同一個family,不過唔係同一種病毒

不過返發原理相同,都係經神經線走番出嚟

仲有幾個相關嘅有趣facts:
1) 性器官嘅皰疹病毒其實都係同一個family
2) 唇瘡病毒(HSV-1)有研究話80%人口都有,只係好多人無發病,唔會知
3) 有啲西方國家覺得生水痘好正常,所以研究專門對付生蛇嘅疫苗

真係會帶出街咩?
其實你唔好冇洗手就捽眼就可以
除非咁唔好彩啲人咳同打乞嗤中晒你塊面
太高酒精D病毒會避到,好似係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞