大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
有無可能修改番D bat 既dna 令到佢地唔會再動物傳人?

類似GM food 咁
既然俾時間病毒就有機會發展成更強嘅變種體
咁只要感染率高過死亡率,遲早都會變強
係咪可以咁理解?
正路做研究

不過只要你想,又有能力,做咩都得嘅
Thanks, 我打錯字我想問既係
宿主又點樣可以影響病毒基因排序?
你解答了
睇過消委定唔知咩測試報告話
防菌同普通洗手液出嚟其實只係爭5定10%
所以其實用普通嘅都冇問題
唔食野味係咪會易少少呢
airborne既話可以點守
口罩過期用唔用得?
之前答左
入氣
係咪呢
droplets其實可以喺空中留幾耐?
好似話細菌冇alternative slicing,但人類有
原來病毒咁細都有alternative slicing?

借位
[行動post] 武漢肺炎天賜比香港人打爆港共嘅機會,做嘢啦!
https://lih.kg/1835841

取消功能組別
我要真普選
普選立法會
普選特首

沙士係0.08-0.14 um
基本上市面上話自己有hepa濾網既都只係過到0.3 um

其實豬流感、禽流感都細過0.3 um
因為佢未好得哂囉
我之前感冒都係咁
有呀,就係因為細,先要咁多策略maximize genome嘅用處

不過我上面個例子係想講frameshifting
可唔可以用英國個model配新數字再推算一次感染人數估計~
想問 你覺得中共嘅維穩手段可唔可以贏過今次啲病毒
CRISPR可唔可以打到依場仗 i.e by deactivating 2019-nCoV
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞