大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
可以
睇batman就知
想問樓主 代朋友問 佢12月中病左
睇完e生之後好翻
但個喉嚨keep住有痰
但又冇其他唔舒服
佢本身身子弱
平時病都會病好耐但係唔會keep住有痰
想問點解
佢有上網查過係咪癌症先兆
問句都有真值嘅咩?
水痘就係airborne virus的其中一個例子
潛伏期會否傳到菌比其他人?
過濾性病毒好似係病毒嘅舊稱🤔🤔
Natural selection
太過lethal就會被淘汰
假設識得人染左病 可以點樣係佢身上得到啲病毒 ?
同埋點養住佢 同培養到更濃更多
同埋唔比病毒死
最耐可能要養翻一年左右
留翻離 支那一好翻哂就幫佢送翻上去
爆多一獲
留名
個肺點解花
唔係100%
不過有幾高機會無人知
其實sars 嚴格黎講 係屬airborne 定droplet?
講完出黎可以做咩?
唔戴眼罩中招既機會大唔大?
同衛生習慣差嘅藍絲屋企人一齊住好痛苦
理論上,只要你知免病毒個基因喺邊,以依家基因編輯嘅能力係可以將佢加落人嘅細胞入面

問題係加邊先唔會影響人本身嘅基因,又可以transcribe到(要知人細胞入面有一大堆垃圾genome係唔會被用到,你插左去嗰度,都唔會被用到去整相應嘅蛋白質)

更重要係,經過千年演化,每種生物都有佢應對自身病毒嘅方法,每一種都有利有弊,人嘅免疫系統本身已經好完善好複雜,加左個基因未必係好事,甚至會有反效果添
冇疫苗之前水痘都幾大鑊
我高峰期係每個月病兩個禮拜,我懷疑係因為depress
蝠蝠同狗唔知,可以幫你google search下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞