大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
70%酒精 ok
Povidone-iodide 醫護手術用消毒殺菌劑 ok
都可以airborne同contact 姐係你掂到病人掂到嘅野都有機會到
一種病毒可以有幾種傳播方式
https://www.cdc.gov/sars/about/faq.html
明白 will do
但想知我店到菌既機會大唔大 始終個個位係鼻梁起角既內側
同埋想知要中招洗唔洗至少一定數量既virus
例如店到個位只有少少菌都會傳染?定睇返d菌有幾多
無人答我 ......
可以點樣係病既人身上得到啲病毒 ?
同埋點養住佢 同培養到更濃更多
同唔比啲病毒死
最耐可能要養翻一年左右
留翻離 支那一好翻哂就幫佢送翻上去
爆多一獲

黑警係仆街要死 但都要留多一手對準政權
唔好意思想問下細菌係咪真係有腳走 會唔會我掂佢唔到佢都會走過來
70%酒精唔係只係殺細菌咋咩?
咁係咪唔好帶Con
最緊要隻手唔好掂塊面
me too, 好驚青
如果一個人有抗體,係咪可以做血清,想問Sars係咪都係冇疫苗醫到
我地飲緊的東江水會唔會受污染而導致全香港肺炎?
對SARS病毒亦有效。

70%酒精並不是殺滅細菌最有效的方式,稀釋漂白水才是標準殺滅細菌的辦法。
酒精就應該得嘅
但洗手液真係有啲保留
應該冇 最多除個陣hi到鼻梁
我最主要係擔心咁樣店完 d菌會入左個口罩入面
跟住我會吸埋姐
屌真係好驚
唔好戴con戴眼鏡
仲有唔好捽眼
咁都係嘅 你想像下
條友搵槍射你 你著件避彈衣
同搵野塞鳩住佢個槍頭有咩分別
Filter咪正常呼吸下可以將有害嘅野隔離左
你想講話 啲空氣直接入嚟果陣就隔開曬啲病毒咁?
口罩如果一次過戴2至3個效果會唔會好d?驚萬一香港出事但買唔到n95
例子係水痘個病毒會走到你啲腦細胞度喱埋 因為你身體啲antibodies唔會去打個腦 到你老咗抵抗力差咗佢就會走出黎 所以啲老人家會生蛇 而生蛇你跟住神經線生 所以會一圈圈咁 生蛇同口痘係同一種病毒
傳染機率上黎講
港鐵(客流量最大)>巴士(少d人搭但長途就係密閉空間?)>小巴(客流量細)>的士/私家車(基本上1v1 但同時空間都細)
岩唔岩?

利:只係個bio仔
有分別
中招嘅方法有好多 例如口、鼻同眼
好似中彈可以中頭 中身 中腳
不過散播病毒嘅方法小啲 得打乞嗤(個口)會散播病毒
好似把槍得個槍頭會射子彈
所以口罩預防散播嘅能力>預防中招嘅能力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞