大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
講多少少,唔同b cell會做到唔同嘅antibody,做到黏新嚟antigen最好嘅antibody嗰個b cell會收到最多刺激嘅signal replicate,身體就可以盡快build up immunity
感謝
病毒係死物上通常幾耐先死
其實好多人免疫力差唔多,所以唔會太影響需要嘅濃度,當然immunocompromised另計啦
我都諗咗好耐.. 我諗佢嘅意思係冇空氣點傳播飛沬? 姐係係droplet都係airborne?
食左沾有沙士口水既食物/飲品會唔會中招?
假設我吸左一粒沙士病毒 會唔會病?定係要吸入一定數量先會出事
同意
同埋一般消毒啫哩(殺菌)對病毒有冇效
同埋知道酒精對冇包膜既病毒無效
但想知碘酒同對病毒有冇效?滴露又有冇效?
人唔會主動幫菌適應呀,既定系統就係打死外來物

如果係真,任何生物都會以自己生存為首要考慮因素,所以我諗人體會盡量降低隻菌對身體嘅影響ie唔會有大改變
唔係,係傳染左俾特別多人
你當病毒係積木,你揾高濕呀,酒精呀整爛佢,即使啲配件可能仲起度,但係爛左,成舊嘢又砌唔番,咪消滅左囉
準確嚟講病毒唔係生物,但係我嘅偏愛令我覺得佢地係生物😂,好神奇🥰
我都覺得唔會冇可能,可能病毒實驗室經常要燒毀大量野味,負責燒的清潔阿嬸覺得有利可途拎出去賣都冇話唔得。
不過假如這樣單由病理學家都好難查到,因為就算這樣,d人又真係野味市場食左野味出事
疑病症,以前試過,諗邊痛邊,睇醫生檢查曬連個醫生都唔撚信
讀緊epidemiology, 今日上堂prof話airborne機會率大
In the end 都係睇好唔好彩,的士少啲人少啲可能嘅帶菌者,但係如果司機係你都gg
如果透過飛沫傳播,
咁有條友咳,
口水飛到我隻手,
如果我去洗手,
係咪就冇事?

如果飛落件衫到,
咁過幾日病毒喺件衫到係咪會死?
會有抗體

製造抗體嗰個b cell都生存到好多年,再接觸同一款病毒就會被activate

但係要無事,免疫系統其他部分都要ok先得

再者,到時又有其他virus
傳比狗 狗發燒 狗為左ot燒都照返工 返工就會出黎亂拉市民手足 拉手足市民個時就直接同手足市民有接觸 點解仲有咁多人有呢個諗法
除左隔離(mask, cleaning...)無其他方法,因為無藥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞