大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
immune cell (B cell T cell)成熟之前有training, 認到自己cell就會死, 所以剩返通常只可以認外來野
另外早期有innate immune response 可以sense 到外來DNA / RNA (physical structure 唔同), 再provoke adaptive immune response (真係認病毒抗原

加快Build up response 一定係vaccine ,因為可以剌激immune memory.
另外就係boost innate immune response, 但係未有人實際咁做
幾肯定唔會
唔會
換密啲好過
有 double-stranded RNA virus
不過SARS / WARS 的確係single strand
因為唔係個個都會知 當識多樣嘢唔洗起曬鋼嘅
WARS源頭有冇可能係人為? 或姐你個人覺得機會大唔大
即係話同病毒實驗室有關 e.g. 實驗失敗之類
如果2003感染過SARS 今次被感染嘅機會會唔會相對地比其他人大? 同埋會唔會感染後情況比其他人更差或者嚴重?曾經感染過SARS會唔會對今次嘅病毒有任何影響?
Virus infection第一個step 係痴宿主receptor
WARS 同 SARS mechanism 一樣但receptor affinity差少少
所以理論上冇咁容易入侵細胞
但係virus infectibility 仲depends on 佢physically 有幾stable,宿主中招之後潛伏期幾耐etc
lethality 要睇immune response mechanism, 暫時未知同SARS分別
同埋一切以clinical data 為準
咁係咪代表生過唇瘡會易啲/一定會生蛇?
唇瘡 同 生蛇 係兩種唔同嘅病毒,無關係

生過水痘就有機會生蛇
次次開完YP broth 都想飲
覺唔覺kombucha隻味好撚似

多謝你幫手答咁多,答唔砌
其實專家話隻菌蛇傳人係咪啫係代表佢大話襟大話
留名學野
我會等你答
所有豬嘴都擋到
不過清潔個豬嘴就係問題所在
有無reference

脷伸 PhD
唔使
不過我本科唔係讀病毒學,純粹宜家study緊一隻風馬牛不相及嘅virus (唔講,會自爆)
SARS, WARS, MERS, flu 我都唔係好識
Push
見到有話個病係會令自己免疫系統打自己 係咪即係免疫力越好嘅人致命率會越高
唔一定,因為致命率有好多factor
不過會唔止老弱先死就真
冠狀病毒有冇特效藥
SARS好似仲未有藥醫
會唔會連呢隻病毒都好難搵藥醫
當年沙士係靠咩搞掂?隔離?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞