大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
點樣加強自己免疫力系統?
做成感冒其中一種主要病毒係rhinovirus,酒精洗手液未必殺得死

唔同virus唔同,好似SARS就兩日都得

其實我地周圍都存在住各式各樣嘅細菌病毒,睇唔到啫,所以健全嘅免疫系統好重要
通常都係UVC

BTW
其實sars 會唔會細過0.3um? 因為通常isolation ward 會用HEPA filter, 但一般HEPA 用H13, 個filtration 去到0.3um 99.95%, 咁如果大過0.3um 就有0.05%機會過濾唔到, 至於細過0.3um 就...

想求證一下, 睇多好多literature 都唔見有講個實數

TB 呢d 會唔會又細過0.3um?
我唔係問緊WARS 純粹問緊flu a
增強免疫力呢方面聽醫護手足建議會比較好,唔敢亂俾意見
其實virus 真係唔似bacteria 可以用藥殺死?
60926防唔防到?
對唔住

即係根據SARS經驗,毋須直接接觸,有飛沫飛過嚟(droplet)都應該可以傳染

但係可唔可以依附起極細粒子,留起空氣周圍傳(airborne)就無人知

當然,依家都係估估下,資料不足,無人可以100%俾到答案
如果有個確診既病患炸死自己搞到D血周圍都係,掂到D血既人患病機率高唔高架?
world war z
每隻唔同呀

聽其他手足講好似70% alcohol最有用

防禦方面聽專業醫護意見好啲
如果周圍噴酒精有無用?
See doctor sin reliable
普通診所定直接去醫院好
死亡率先係重點
點解呢兩個月 多左咁多人病
一出街就大把人咳
天氣又唔係特別轉涼
我記得以前讀chem呀sir話soap類個主用途唔係殺死細菌or病毒,而係因爲啲菌通常會俾我地皮膚表面嘅油脂hold住。soap嘅特性令佢有效咁將油脂連菌一齊俾水沖走,which剩水冇用因為清唔到油脂,啲菌照喺到。
防禦最好聽醫護嘅專業意見

病毒無宿主會繁殖唔到,同埋會死,但都可以生存幾日
屌你老母
問題係你點confirm佢係100%防水。
噴霧係靠封多啲lone,令水因為自己嘅張力過唔到對面。
如果係droplet咁細我就唔知了
佢地照計依家都全民口罩?點解好似愈爆愈勁咁
係咪戴口罩其實作用有限
唔識答,對唔住

希望有其他手足識
因為唔夠口罩但好多filter如果可以重用我就冇咁煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞