大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
唔係,樓豬啲基本嘢錯唒。有時宿主嘅死亡是否與病毒無關或需要殺死宿主提高傳播能力,例如狂犬病一啲野生嘅食肉目動物死亡率接近100%,但靠住潛伏期同其他機制就可以不停傳播。
又例如肉毒桿菌type C可以殺死好多野生家禽,但佢地嘅屍體可以提供一個良好嘅環境比肉毒桿菌繁殖。
所以病原體不一定傾向進化到弱毒力。重點係睇佢傳播機制。
狂犬病咪virus
病毒、細菌、寄生蟲不嬲起傳播策略上可以拉埋一齊講。
係. 謝婉雯一班醫護做好晒防飛沫但都中. 似係特定圓周範圍內病菌超出濃度空中懸浮而吸入中蕉.
想問下咩叫有偽裝?
係個樣唔同(顯微鏡個樣個啲)?定咩排序唔同個啲
想知下純粹想知下
係sor,我解釋得唔好,應該話毒力唔會傾向進化高或者低
自己 basic 嘢都錯就唔好話人啦。唔通樓主要用 statistics, evolution 同好多 jargon 去解釋就會更多人明病毒學? 佢用自己時間去做科普就唔好咁吹毛求疵啦。

我 6-7 號排完基因已經知大鑊,入定貨,難道又要同你解釋咩
姐係會唔會有一隻病毒嘅存在抑壓住另一隻病毒?
比如滅左天花有機會令到其他病毒產生?
病毒之間有冇話會打交或者合作?
定係成個自閉仔咁自己變變變
會,例如一個人好少會同時中兩隻流感
我真心唔明。有幾多個讀完理科會好似樓主咁有心做科普, 硬係好多人要雞蛋裏挑骨頭
就係為大家做科普先唔可以錯。同埋佢係成個大方向錯,唔係吹毛求疵。
首先,請你唔好將細菌同病毒混埋一齊講,細菌唔需要依賴宿主細胞繁殖,自然無咁大tendency去同宿主嘅population共生

第二,你俾嘅狂犬病example用錯左。狂犬病靠口水傳播,潛伏期時因爲口水入面無病毒,所以係唔會傳播嫁(Source:CDC) 而宿主死左更加唔會對傳播有好處,因為死左,就咬唔到更多動物 (傳染到病毒)。所以不存在殺死宿主提高傳播能力一説

病毒要繁殖,就要有宿主。殺哂啲宿主,按常理都知對病毒無好處 (另外,我從來無講過演化一定會變弱,只係變強到殺死哂宿主嘅病毒最後都唔會有生存空間)。再者,繁殖先係病毒嘅最終目的,殺唔殺死個宿主WFC,最好個宿主一路唔舒服喪屍咁活落去,咳呀嘔呀不停咁傳染俾人

最後,呢段説話俾由一個top uni嘅prof分享嘅。你屌9我唔緊要,但係當你自己都錯處百出時,唔該你尊重下呢個field嘅權威人士
呢句嘢已經睇得出你有幾on9

免疫系統對抗呢三種嘢都有唔同systems啦,你依家同我講三種可以擺埋一齊講,你玩膠?
如果唔關野味市場事,源頭唔係武漢

武漢只係第二爆發地點

咁會幾大鑊?
所以我都慳返啖氣
想問吓樓主睇咗The Lancet 今日出個幾篇關於武漢肺炎嘅文未。 希望你有時間可以歸納同簡化一吓俾其他人知。 我睇完但係太懶唔想出post。
https://www.thelancet.com/coronavirus
數學模型來講一隻疾病嘅致死率要超過幾多百分比先至會顯著降低傳染性?

我淨係玩過瘟疫公司
有人話熱就病毒難生存
咁食煙,焗sauna,食辣野,沖熱水涼有冇用
視力角度咁低!
pish'
so pro
我同你一樣
我睇過肺炎啲症狀 好彩佢地都係中得一樣 兩聲乾咳
冇發燒 冇意識模糊

唔戴罩呢個好on9完全冇危機意識
武漢肺炎同流感洗完牌會點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞