大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
蝙蝠吸血維生,所以冇免疫系統,自然身體勁多唔同virus,不過唔知好似係on9強國人直接食蝙蝠定食咗食蝙蝠ge果子狸而傳落人到
如果14日後都冇徵狀
係咪都應該算穩陣冇事
而家出街都好擔心
人性化啫,即係細菌雖然係生物,都唔會有腦諗想生存

我意思係如果病毒要繼續繁殖到,存在起呢個世界上,就唔可以殺哂啲host
想詳細d知SARS入左人體之後係點樣攻擊人
上網睇有報紙話係會呃免疫系統去叛變攻擊番人體
好撚醒咁
你會好似黃秋生咁
可能我解釋得唔好,但係同意你講法

我只係當時聽到prof咁講有少少mindblown(唔知點解🙈🙈),所以想分享下
得閒睇睇再答你

不過columbia都勁,有保證嘅?
好,我睇睇🥰🥰
病毒算生命?
純粹想聽吓讀過virology 嘅人覺得個 course 夠唔夠全面
長知識了姐係蝙蝠ge immune system 高d tolerance?
呢度咁撚多on9仔咁都要出黎攞彩串鳩樓主

屌你睇post 就睇post啦又睇唔撚過眼人地識得多野

唔信咪咪撚睇囉

我估呢d 人現實一定係不拆不扣既loser
想問下手度有傷口係咪戴口罩都死
我隻手長期濕疹發炎有傷口
病毒係咪會經手既傷口感染到?
有無興趣講吓 evolutionary game theory of viruses
想問有病毒既人食煙,咁佢的煙係空氣中可以飄到好遠,咁點到佢的煙係咪一樣會中招?
咁幾時先會完 個時sars 係點完
Coronavirus 正常唔關傷口事嫁

主要經眼口鼻mucous membrane掂到病毒傳染,唔使太擔心
偉論呀柒頭
字都唔撚識寫就串柒柒
點解? 純粹因為帶菌者既behaviour factor? 定個人D 菌特別勁
你覺得有咩徵狀就要去急症驗驗佢?而唔係落樓下診所睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞