大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
肺炎係將我戰力最大化既方法
想問咩係超級帶菌者? 就係可以同病毒共生唔發病既人?
屌 我都係英國 叫條女幫我買口罩 佢買咗依隻
你睇親都係平面 咪好似平時睇相咁 影出嚟

而3D圖要大費周章同埋有機會整死樣本先整到所以會少見啲

理論上大部分嘅微生物 細胞 細菌 病毒都係立體
Amazon uk咪有得賣囉
Batman, literally
有冇可能通過體液傳染
有冇link?
好多唔寄過黎我嗰邊
外科用口罩有顏色嗰面係用防水物料做的
感染左之後就係各大狗屋報失身份證
同問想知

病毒介乎係生物同非生物間,究竟點樣可以直係消滅佢
如果可以係口罩左右兩邊呼吸,咁同冇戴係冇分別
咁你覺得病毒算唔算生物?

我認為病毒只係一種有害物質,入左唔同宿主會導致唔同反應,有啲可以同宿主共生(即係個宿主入面有野可以比佢複製),有啲因為宿主免疫系統有問題,令到宿主死亡,但係宿主死左佢自己都唔會死
我買左依種 應該都ok呱
Omnitex Surgical Face Masks With Earloop 3 Ply (CE Marked), Pack of 100 https://www.amazon.co.uk/dp/B005430K8U/ref=cm_sw_r_cp_apa_i_l5EkEbVKD1SYX
淨係讀到中學bio dse得4
咁姐係佢又會搞到免疫系統同細胞自相殘殺?
而家仲未知,沙屎就係發病期十日內可以傳俾人,發病前傳唔到
病毒並不是生物。

深入淺出Bacteria/Virus細菌和病毒 (肺癆肺炎的差別)
https://lih.kg/1835412
如果自願肺炎 比你打贏左班狗 煲底下少左個手足
我都唔會覺得好開心
睇左, 快速測試係搵三set primer (base on viral genome 其中三個短嘅片段)去test 個sample 有冇相應基因, 好處係快, 平, 但係有false positive (e.g. sample contamination), false negative (sample / reagent quality problems) 同埋睇唔到有冇變種

要confirm就要做RNA sequencing, 慢D但係可以show 哂成個基因組, 多數冇花冇假, 同埋可以透過比對唔同病人分析病毒變種趨勢
但係病毒會不會複製存喎
巴打我都係啊⋯⋯
覺得我今次實中,同埋等緊死
呢幾日都病病哋到宜家重未好返⋯⋯
冇錢搬唔到出去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞