大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
逃離醫院 直奔狗屋
咪係,考試咩
手足加油
又話盡量答,問左又叫人自己 google
點解冠狀病毒咁難對付?
一般黎講佢地點影響身體,例如整d咩蛋白出黎,同咩蛋白interact之類?
如果可以吊住病人條命係咪多數都可以俾免疫系統自己打殘佢地?
定係會搞到變種?

變異係隨機嘅,如果減弱,就可以共生,加強嘅話,就攬炒

不過十四億,死唔哂嘅
人命只係個數字
未有咁多data

不過有機 起碼帶返副眼鏡擋下飛沫
引起發炎,白血球嚟打病毒嘅同時會破壞左肺組織

其中一個免疫反應係肺組織纖維化(basically好似疤痕咁,再無原有功能),而SARS有個protein會促進纖維化

兩樣加埋就令個肺被破壞
同埋你防守好,唔代表就有攻擊能力😂😂
正解
病毒’生存’係有期限,好似SARS就可以起啲surface生存2日,唔會永久性。WARS就未知可以生存幾耐

但係你如果成日著出去,你唔會知邊次係lai左嘢

無人可以做到100%防菌嘅,惟有盡做,有其他手足都講70%酒精等等係有用
St.plk仔答左啦:

如果你講clearance of virus 係康復嘅話, 係, 因為未有一隻flu virus藥係中招之後有用
但係食藥對身體康復有用,因為啲藥可以減低你因為中流感免疫力降低而起嘅complications, 流感通常係衍生病危險 (所以老弱死先)

但係類沙士冠狀病毒係病毒自身引起嘅immune overresponse 最為致命, 所以大家努力緊target 個virus. 宜家我地要靠immunosuppressants 去醫人, 但係副作用超勁

你會唔會係抵抗力差左?
屋企無病人,又唔係淘大花園咁,應該唔使嘅

個人意見,防護呢啲嘢問醫生最好
信唔信 SARS MERS 同 WARS 係人為嘅生化武器?
妖唔好理佢
多謝你出post幫手等大家都知多d
多謝支持 我會主動出擊
比經口經鼻少好多

但係一樣有機會(至少SARS係),所以醫護人員遮全臉
想知病毒咩環境會死
病毒飛左出黎幾長時間會死
你可以咁樣理解。
d 病毒生病毒bb 嘅方法比較馬虎
所以成日都生左d同自己唔一樣嘅病毒bb,姐係所謂嘅基因變異
而病毒由一個host(人)去另外一個host(人)嘅時候,就係病毒生bb。
咁每一次人傳人嘅時候,病毒bb都會變,但有可能係變勁又或者變水皮。
一個唔好彩有個病毒bb天生麗質,個個患者就會變左超級傳染者,好似當時SARS爆發咁,一個淘大患者傳到變左幾百個患者
好似8千萬年

其實呢個世界冇嘢係平面2D
連張A4紙張其實都係3D立體
無話最多

你將唔同基因瘋狂加入同一條基因都得,只係無限加長條DNA。當然,到時會有其他問題,好似本身嘅蛋白質製造,複製穩定度等等,甚至最後隻嘢仲係咪動物呢

倫理問題,唔會有啲咁嘅實驗去亂改人類基因,所以真實結果係點,無人知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞