大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
佢地真係移動病毒黎
一塊可以用幾耐?
RNA咁唔stable, 如果變種就出現係個三set primers到,咁係咪就會當咗佢唔係感染者?
個三set primers係有咩criteria揀去避免上高講嘅問題嫁?
我想問下洗手嘅話用普通洗手液係咪己經夠
仲有呢 用滴露沖涼液有冇幫助,我見佢防菌,對病毒又有冇用呢
我都想知
上面係咪有講話會生存20分鐘? 但我搵唔翻
通常會搵啲mutation rate 低 嘅部分嚟做 primer, 我諗佢有參考SARS嘅 patterns of mutation
1. It depends on the type of bacteria or virus, what kind of surface they are on and what the surrounding environment is like, for example, if it's hot, cold, damp or sunny.

source: https://www.nhs.uk/common-health-questions/infections/how-long-do-bacteria-and-viruses-live-outside-the-body/
附係死物上面可以生存幾耐?
例如買左mic野,風險有幾高
老人家講極都唔聽
嬲到喊
我見有個post blast 完envelop protein 見到係同蝙蝠果隻100%m 樣就話WARS 係人工造
其實我唔明有乜關係
Sars 係airborne 所以我當wars 都係
咩係基因排序?即係d海膽針點插?
人手推一次 謝謝
預視到自己初一至初三要請病假嘅請入
https://lih.kg/1838616
咁可唔可以人工制antibodies
係咪好難研發
Lm學野
同電腦病毒有咩分別
Block T?
住酒店
係房係咪都要帶口罩?
如果上一手係大陸人
經中央冷氣
係咪都會中招?
病毒傳人嘅時候變異 係每一次都有機會 定還是某啲人特別高危?
暫時比較1月17日浙江樣本同12月24日武漢樣本,基因排序無超過0.001%的分別
其實病毒係點形成
想知佢地個起源
例如果子貍點解會有SARS, 佢地搞咩黎
無知一問 溝滴露+水 入落噴壺 喺屋企鳩噴下梳化啊 用過既袋 有冇效預防/消毒?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞