大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
蝙蝠免冠狀病毒係因為佢地有一個leaky 嘅immune response,唔會好似因為人咁over react 而出事
如果我哋想學蝙蝠而又唔想免疫系統過弱, 就要學佢地長期後燒...
蝙蝠同老鼠, 狗, 人都唔似, 係好特別嘅生物
你會唔會
近幾年愛茲病死亡率下降。
唔係因為醫療進步,而係因為愛茲病毒自己進化降低左毒性。
病毒唔可以係乾燥環境下長期存活嫁

佢d口水飛左落你件衫到 你短時期內內掂件衫再掂口鼻就有機會傳染 番到屋企都乾左啦

當然空氣濕度同溫度對病毒存活時間都好大影響

所以保持通風同乾爽好重要
其實真係好撚恐怖 而家話眼都可以傳染到
好似一出街就會死咁
有冇睇過沖廁水花點淺?射到周圍都係
睇電影好似話如果一個人康復就會有抗體,有沒可能用呢d抗體醫其他病人?
啲 之前比人野到 第一次搞到成面都係 濕鳩公立醫生屈鳩我係濕疹 誤診左要睇私家先搞得掂 之後再發都識應付

但老左會有機會生蛇?唔撚係呀
睇耳鼻喉科先
都係嗰句natural selection
得健康嘅愛滋雞/雞蟲可以繼續扑嘢
傳啲弱啲嘅strain出去
可以睇下vomiting Larry (1:10) -> 好多嘢肉眼係睇唔到嫁

https://youtu.be/sLDSNvQjXe8
渣馬。。。。。好危險
咁其實坊間做唔做到 透氣又隔到病毒嘅塗層?

同埋個原理係點 防水又透氣好似有啲難理解
因為純酒精同酒精+水 對物質既溶解度唔同(好似關polarity事)

70%係最穿到細菌個外膜
想問下面對 airborne 同droplet 既防禦措施會有咩唔同? 定都係 戴口罩勤洗手?
咁今次咪pk
冇可能會日日洗到褸
又冇可能用酒精消毒件褸㗎
有 但對有病嘅人嚟講未必有用 因為抗體原理其實係弱化嘅細菌製造,不過如果咁 班醫生應該好快順住個flow整到疫苗
其實依啲hypotheses 都係9up
而家醫學發展係evidence based
所以一日未做實驗 一日都唔知
仲要支那唔肯提供樣本
英國藥房甚至係醫院都無口罩
唔知點解可以咁on9
屌 支那自私到一個點 想全世界一齊死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞