大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
唔該哂巴打
我重擔心左一排
其實大部份中SARS既人係咪被"醫死"多過"病死"?
樓主答左十一個鐘 洗唔洗訓教
咁係咪要用 statistics, evolutionary game theory, stabilizing selection 去解釋你先滿意? 樓主做緊科普就唔好咁吹毛求疵啦
帶出街實俾狗咬
想知洗衫有冇咩要注意?先可以殺到病毒細菌

同埋消毒酒精有冇用
按照病理
係咪免疫系統能力愈強
對肺細胞攻擊就會愈強
愈易致死?
Micbio lab撚留名
咁嘅話,可唔可以理解為呢隻病毒係有機會同人類攬炒
from隔離post
有興趣聽
應該得,嗰層防水主要係for喺極高危地方eg醫院前線可能要面對體液飛淺,如果唔係其實工業用N95一般人都係夠,最緊要照足說明去戴就可以盡量做到氣密
利伸睇其他唔同post總括左應該係
之前上去睇who cdc pathophysiology, mode of transmission 全部都unknown... 咁我想問 點醫
謝巴打
其實60926豬嘴得唔得
我有好多豬嘴喎
Venom
巴打 見到有人send 呢篇野出黎

https://multimedia.3m.com/mws/media/1313143O/respirators-for-protection-agains.pdf

Sars 係airborne,咁今次都好大機會係airborne?而篇野話surgical mask 係防唔到sars

點睇?
其實成日話病毒唔係生物,咁佢地係咩嚟

點解佢地識演化,又點先可以消滅佢地?
我好中意食咸魚
係咪暫時未有辦法醫?即係中左都係等死?
果班撚屌死廢佬
死鳩日顏射人
我睇到個篇野你呢篇係一致既
https://multimedia.3m.com/mws/media/1313143O/respirators-for-protection-agains.pdf

可唔可以話外科口罩其實冇咩用...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞