大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
我都想問
Uv-c 會唔會有用
可能你有點誤會, 口罩唔等於hepa filter, hepa filter 係裝響冷氣通風系列的, 新聞講話patient 送入去住既負壓隔離病房就係由冷氣通風系列構成, 如果房內面啲hepa filter 過濾唔到啲病毒就會周圍飛.
基本上UVC 對所有dna rna 都破壞到, 所以ok 的
病毒暴露喺空氣幾耐先會死
一句到尾,有藥醫嗎?
幾時支爆
仲有一個問題 洗衣機洗衫洗唔洗得走d病毒 定係都係要等佢幾個鐘先會自然收皮
同空氣傳播有咩明顯嘅分別
兩者好似都係唔洗直接掂病人都可以中招
支共封鎖消息的行為簡直就是害緊全人類,自私又缺德,佢唔公開疫情,點畀人盡快研究解藥(就算無解藥都至少研究到抑制的方法,唔洗依家咁日日擴散全球)
點解唔會再生水痘?
明白!thanks!
問題:

SARS病毒大小係 0.14 µm

N95 = 95: 代表隔到 95% 以上 0.3μm 直徑大的粒子

外科口罩
VFE( Virus Filtration Efficiency )從口罩過濾飛沫病毒微粒3.0 μm(微米)的微粒效率

問題黎啦
假設有一粒病毒係口罩上面, 有風就已經可以令佢穿過哂個口罩?

定係, 假設病毒係飛沫上面, 佢唔會脫離?
所以個SIZE計埋飛沫在內, 有3.0 μm?

岩先諗住計下數洗唔洗買N95
計下計下
屌, 點解個SIZE係可以直入
救解答
補充:
SARS主要係飛沫傳播, 正常飛沫 SIZE 係 4µm
所以D人先話
係SARS時期, 帶N95 同帶有效用嘅外科口罩係相同機率奶野

假設, 今次唔再係飛沫傳播
係一種新方式, 例如佢會停留係空氣, 只要吸入就奶野的話
就算帶N100(99.7%)都唔會有用
因為病毒係細到穿過哂個N100

求解答
好返會唔會有抵抗力?定係會再中招?
交叉感染係咪指唔同病毒會混種?
生化武器係會點研究?
點樣加快病毒突變令武漢肺炎更強?
病毒好返唔會再中
有人食抗愛滋藥醫好
咁係咪同愛滋相同機制
都係攻擊免疫系統,或者改造免疫細胞攻擊肺部
如果係咁,咁食prep就防到?
今次武漢病毒暴露於空氣要幾耐時間先會死唔會感染人類?
【大檸樂】初步研究指出武漢肺炎基本傳染數(R0)高過殺咗5千萬人嘅西班牙流感
https://lih.kg/1839658
隔離post點睇
想問出完街啲衫褲點處理,要帶口罩即刻攞去洗?
又未到戇鳩嘅 聽落個諗法都幾得意
依家相信潛伏期係2-14日

所以你怕接觸到病毒嗰日計,14日都無任何唔舒服,就應該無中招啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞