大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
係 前提係你唔好掂口眼鼻

如果佢靜係"生存"到幾日就係
訓醒乾咳,平時無,係咪拎左野
嗯,同埋都係戴口罩,洗手,消毒嗰啲,盡量減少同病毒接觸嘅機會
今次個病毒就算帶口罩都好危,因為仲可以由眼入去,但想知咁可唔可以由耳仔入?
唔係點會叫支那
唔會更大,你細胞上面唔會多左嘢接收啲WARS

如果SARS同WARS嘅protein夠似,SARS之前嘅抗體有機會recognise到新病毒,令免疫反應更快更強(可以係好事,都可以導致更多嘅肺組織破壞) —> 不過呢樣嘢,要有更多研究結果先會知可能性
無話點睇,支那醫療系統差啲,死多啲都正常?
可能你將死亡同康復掉轉咗睇
咩叫後燒?
其實巿面啲負離子頸鏈機對病毒有無用
呢隻野傳染性咁強,如果唔覺意接觸到病毒,
只靠自己個人抵抗力有無辦法打低佢?

見到人成日講保持喉嚨濕潤飲多d 水係咪真係有作用?
要有藥就要有特定病毒目標(可以係佢嘅蛋白質),冠狀嘅基因由RNA組成,特徵就係變異快、基因短(本身就唔會整好多唔同嘅protein),所以好難揾target

再加上係envelope,外層係人嘅細胞膜,更加有偽裝,難對付

同好多病毒一樣,都係入細胞,抑制細胞本身嘅系統,搶資源繁殖,同時引起免疫反應

係俾免疫系統打
老豆完全唔驚
話美國流感死6600人又冇人理,沙士死得幾百人,武漢肺炎死得十幾咁小事就大驚小怪
可以點駁
認真想問如果用豬嘴個filter使唔使即棄,定病毒冇宿主好快死
想問下 假設接觸到帶人既飛沫 係咪一定會中招 同埋有冇咩vitamin係可以降低患病機會率
咁如果本身個人有哮喘呢?會唔會有任何影響?
Depends on virus

通常離唔開温度、濕度,uv light etcetc 但實際要咩温度呀咁,就要等研究結果出
係好難呀,啲人仲要周圍走

Either 加強措施,捉哂所有懷疑病者入醫院,成功阻止傳播

Either 傳遍全支那,弱嘅咪死,強嘅咪好番
N95 mask 有冇用?
如果有 咁依個list 嗰啲係唔係都有用
https://www.cdc.gov/niosh/npptl/topics/respirators/disp_part/respsource3surgicaln95.html
樓主你意思係咪肺炎既傷害係因為會畀自己免疫系統打?
咁會唔會免疫系統弱既人染病,情況反而冇咁差?
根據SARS嘅話,就會係經droplet/direct contact再入mucous membrane,唔係皮膚
Flu 同 WARS 嘅 protein 唔一樣,所以flu抗體唔會對WARS有效
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞