大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
佢用自己時間去做科普就唔好咁吹毛求疵啦。

啫係樓主用自己時間做咩都好,我哋都唔應該批判?因為樓主用自己時間去教我哋嘢,我哋攞緊免費嘢,所以果樣嘢係點去好,我哋應該只接受,唔好咁多爹

啱既,你問我答,唔係我答你judge
有聽過救護frd 講感染沙士既人,冇一個食煙🤣
唔好吹毛求疵 = 唔可以批判?
你有冇睇到佢去串人嘅時候自己舉例係錯漏百出?
我想問你知唔知咩叫吹毛求疵?
你意思似叫人唔好咁多要求🤣
Btw喺理科上面又上一堂,thanks 樓主
如果我有錯有疏漏歡迎指正,好似醫觀琴秀都有俾左啲新料我

只係嗰位連登仔嘅理論根本就唔準確(我之前已經回應左),又好大聲氣叫我重讀,咁好咩

同埋科學追求準確係啱嘅,但係有時候中文用字有少少瑕疵(好似話病毒最想生存,準確嚟講係the ultimate goal of viruses is to replicate),大家明我講咩,都可以體諒少少,唔使因爲咁就discredit我講嘅嘢

學海無涯,連登又咁多高人,交流係好事嚟

最後想問,1001係咪會完post? 係我就整合左啲常見Q&A先
Er我個例子係狂犬病嘅毒力與佢嘅R0無關,如果照你咁講狂犬病嘅毒力咁高一啲好處都冇應該一早消失or演化出低毒力,但事實上好多動物都仲係佢嘅保毒宿主,而且毒力冇降低。係因為佢有其他機制幫佢提升R0,例如潛伏期,唔會出現殺哂所有宿主嘅情況。
雖然細菌、病毒、寄生蟲對人體嘅免疫唔一樣,但係單就毒力演化同R0好多書都會拉埋一齊講。
啱啱發現屋企個口罩無寫Pm2.5,淨係寫左防到感冒菌size,咁仲有無用?
不如你抵諗啲歸納Lancet 嗰兩張paper俾大家啦
係呀1001就完,
認真唔係針對樓主既,真心多謝出嚟教人
大家仲對病毒學/ 防疫有興趣可以睇Netflix 新出嘅 documentary
Droplet停留係空氣嘅時間耐啲 同埋傳開嘅距離唔會超過3個階磚 但airborne因為細粒啲輕啲 停留係空氣嘅時間會耐啲 距離都可以遠好多 實際幾多就唔記得喇同埋如果airborne普通口罩就唔係好搞得掂要n95先得
加上你一開始又話無病毒想殺死宿主,依家又話殺唔殺死WFC。有予盾喎
咁唔止人類係宿主 殺哂人類佢地都可以係其他生物體內共生
睇黎蝙蝠統治世界既日子來了
蝙蝠都有死敵,就係真菌
常見Q&A:

Q: 病毒係咪生物?
A: 唔係。因為病毒唔係細胞,無細胞嘅組件(e.g., 細胞核, 線粒體整能量) 可以當病毒做’基因載體’,基因會由一啲蛋白質包住。

Q: 咩係冠狀病毒?
A: 冠狀病毒係病毒嘅一種,基因由單條RNA (唔係DNA,不過同DNA好似) 組成,表面包住層人類嘅細胞膜,SARS同WARS都係冠狀病毒,基因又好似,由於現時WARS嘅資料貧乏,所以有啲病理暫時都係以SARS作基準推斷

Q: 點解會變異?
A: 基因每次複製都有機會出錯,RNA virus 嘅機會率更高,所以就會變異。但係基因有些許改變,virus可以係弱左、強左,甚至更多時候係無變化。但當有一隻特別強嘅變種出現,呢隻’新病毒’就有機會取代原有種,成為報紙報嘅變異。

Q: 點傳播?
A: 參照SARS,幾乎肯定會經飛沫傳播,亦有空氣傳播嘅可能性 (SARS就有次起飛機嘅傳播距離長於一般相信為飛沫傳播嘅最遠距離) —> 最新消息請參閱袁國勇paper

Q: SARS點搞到人病?
1) 直接殺死入侵左嘅肺表細胞
2) 阻住蛋白質(ACE2)保護肺部
3) 導致過激、甚至錯誤(產生針對自身細胞嘅抗體)嘅免疫反應,破壞肺組織
4) 透過感染免疫細胞擴散全身,並殺死啲免疫細胞,令身體最終難以打敗SARS

Q: SARS喺環境入面可以生存幾耐?
A: 至少數小時,多則幾日。有個報告有啲數字可作參考

Q: WARS點檢測?
A: 將懷疑病毒嘅基因排序(你當一組由AUCG組成嘅超長號碼)對比WARS基因,match就陽性

Q: WARS有無藥醫?
A: 暫時無,亦無疫苗。參考SARS,藥物主要作支援用途,包括:
1) 類固醇: 抑制過激免疫反應破壞肺組織
2) 抗生素: 防止細菌性肺炎(唔係醫病毒)
3) 抗病毒藥: 暫時無足夠數據確定對WARS/SARS有效,但有一種(Lopinavir+ritonavir)喺SARS後期有初步數據顯示會改善臨床結果
https://thorax.bmj.com/content/59/8/643
唔好自行亂食藥預防,聽從醫護意見

Q: 無藥,咁SARS係點完?
A: 斷絕社區繼續傳染。感染左嘅either不幸過身,either康復

Q: 咁我可以做咩?
A: 請聽從醫護人員專業意見但係戴口罩、勤洗手、多消毒呢啲走唔甩 (口罩問題請移玉步到口罩post揾答案)

遲啲會嘗試歸納lancet paper (不過見到手足整左靚靚圖),想我再開post可以upvote,有時間會做
Airborne嘅話會唔會經裸眼會唔會受感染?

會嘅話要戴氣密眼罩?
真 係屋企都唔敢店塊面 屌
想問下著過既褸要點處理,日日使唔太可行

D 菌/病毒係衣物上可以生存幾耐?如果一陣就死其實係咪掛起d 褸唔好掂佢就ok

同埋皮既銀包點清潔
我淨係喺屋企過冇人流動係咪100%冇事,定會由空氣經窗入到我屋? 唔該樓主
WARS 康服既人即係點?完全無後遺症?因為我記得SARS 乸左野都唔可能完全好返,會有骨枯
p牌無得upvote
多謝樓主詳細解釋
唔該哂樓主
想問hsv2係咪冇得斷尾
生存兩日咁大獲
咁攞75% 酒精噴下得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞