大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
深入淺出Bacteria/Virus細菌和病毒 (肺癆肺炎的差別)
https://lih.kg/1835412
咁都相認
仲有唔係中國
係華裔
same here 我係咪你個fd
召喚樓主 如果附近有條友打左個乞痴
我成程有帶住口罩
之後冇洗手就食野
個陣就咁用手指拉口罩鼻梁起角既內層落下巴
食完拉返上鼻
係咪已經會將口罩外層d菌帶入去內層?
同問 lol
假設有病毒喺我手臂上面 如果我成世人唔消毒嗰個位 係咪成世都留喺度 定係隔一排佢自己會死
Coronavirus 有冇 vaccine?
Sars有冇做到vaccine?
wars vaccine可唔可以由類似嘅virus 嘅vaccine改基因生產?
點解nucleotide analogue醫到某啲病毒,係因為佢地可以特定咁抑制病毒生長,否則成身都做唔到新細胞(包括白血球),人會仆街

好似acyclovir點解醫到疱疹,係因為佢會同病毒獨有嘅kinase/蛋白質 interact,從而只抑制染病細胞

所以要用nucleotide analogue醫WARS,首先就要揾到一隻對WARS有用嘅analogue,暫時當然無

有啲針對coronavirus嘅analogue係研究當中嘅,不過唔知幾點會面世啦
從病毒學嚟睇,好多病毒嘅生存策略真係好有趣、好神奇。

可唔可以舉個例子?想聽下
預計今次最終會點
點都好過冇嘅
推 巴打
最大問題唔係洗唔洗衫,而係你見到嘅口水已經算超大飛沫,仲有好多好多你睇唔到嘅,整體範圍會好大,佢咳嗰時隨時你塊面已經有

再加上你唔洗衫,唔小心掂到任何飛沫,再掂到自己,就GG
會唔會有病毒嘅生物結構、演化過程之類?
咁點透氣
我想問下,今日住左香港酒店only一日,暫時未見有大型旅行團,會唔有影響!?
暫無有效對抗SARS/WARS的vaccine
MERS有冇?
1621算唔算medical 眼罩
( 下圖係1621 )
但會係佢淘汰晒啲人類自己會被淘汰
同問
真係驚到幾日訓唔著好撚柒驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞