Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
上膊頭個rig呢? 我咪講左機身鏡身重好多 所以穩好多 你有冇睇?叫你爬文又唔爬

民用機冇is點做到穩?
九唔撚搭八 我問你用家機呀 你同我講做嘢 仲話拍片is冇用 係咪番工番到傻撚左呀? 普通人拍下vlog用full frame機係咪日日帶ronin s出街自拍呀? 拍vlog唔撚係拍片呀?得電影先係?得工作先係影嘢 平時出街影下嘢就唔係影嘢?

屌人地問85.4 普通人像鏡影下女咋 講乜鳩cassy專業拍電影呀?

你話專業嘢呢 我都唔係話唔識嘅 不過呢 如果我要推介普通用家用嚟影下嘢呢 有is就好過冇嘅一定 我雖然日日做嘢都要拍嘢 但都未至於要認屎認屁嘅
搵到啦,原來menu 有得set 最慢快門
1. 夜景街拍 1/150快門 要幾多iso? 5級is可以做到幾多iso? 同條女出街拍拖係咪帶埋枝單腳拍?
2. 普通輕飄飄dslr點樣唔用stablizer handheld做到穩?講緊日常run & gun 唔好同我講ronin s 又或者閣下示範下用5D4加枝50 1.8handheld 拍條smooth footage黎睇下 我即刻收皮

唔好兜圈 答問題

拍vlog is無用我真係笑撚左 你個ig story唔震都係靠ipohne個is咋 gopro拍到extreme sport 都係靠is咋 點無用法?

加上 eos R無ibis唔係代表佢無用 係代表eos R 廢 youtube得幾個人係用eos R 拍vlog 其他廠 包括 sony ff 同 apsc nikon z6 z7 Panasonic s1 全系列 個個都讚緊個ibis 好實用 你係咪覺得眾人皆醉你獨醒?

一路都講 時代會進步 科技會進步 以前無嘅嘢 依家有 就好好利用 唔係沈醉喺舊世界 然後話 我覺得啲新野都無咩用囉 以前無digital snesor 無is 無128 gb sd card 人地一樣影到相 但一但有 就可以做到好多無呢啲嘢嘅時候做唔到嘅嘢

Welcome to the future.
人係要接受新事物唔好太故步自封
1. 我講緊夜景人像 收到8我買枝85.4 is做咩?

再者 收到8 3200都未到安全快門啦 你試過未?

再者 如果我有is iso可以由3200落到1250甚至低啲 後制失真就少啲 有咩唔好同唔實用 我真係睇唔到

2. 你咁專業 又話我唔識嘢 影嚟睇下點樣冇is用輕飄飄單反較剪腳同慢移handheld唔震 我真係想見識下
是撚但啦 攝影無對錯嘅 你鍾意帶腳帶燈拍拖都係你嘅習慣黎嘅我老母都知落燈影到啦 有is咪唔洗落燈都影到囉

同埋 我叫你影黎睇下呀 唔係9up乜撚嘢手定心定 同埋咩120p呀 canon除左最新最貴嗰啲機有1080 120p咩? 入門點撚樣120p呀 拍24p 自拍vlog點撚樣120p呀 講野放慢5倍呀?拍vlog一路行一路講野 點撚樣慢移短距呀

有個好嘅技術都唔諗吓點樣可以應用佢 反而係諗盡辦法 9曲13灣都要諗點樣影先唔洗用
唔好成日講做嘢啦 開口又本行 埋口又客戶 係咪番工番到傻撚左?係咪個個買機鏡都係用黎做嘢呀?企喺提問者角度諗吓佢需要啲咩 唔係一味 我好撚勁架 我唔洗咩咩咩都做到啦 你要is先影到係你廢

你呢啲所謂老行尊 食古不化 成日淨係以為自己嗰套啱曬 你用唔到 或者就時代無嘅嘢 依家都唔需要有 成日囉經驗撻人 世界 科技日新月異都唔去留意下 唔願意去學習 淨係停留喺good old days (現代人睇係咪good都未知)淨係識得話 你啲人地拍左幾十年專業電影都唔洗 你唔洗要下嘛 真係垃圾到無倫
繼續用菲林機做嘢啦廢老 最好自動對焦都唔好用 50年前奧運未有自動對焦啲人都影到sport 我唔覺得需要自動對焦
LM待笑
唔好買 有eye af同electronic stabilizer 太先進 唔啱你 用mf is ok 以前steve mccurry 都係用mf
咁你表演到熄曬所有is handheld你部無反唔震未?
唔好再嘈落去
專業用 其實防震作用係有限
因為你需要防震嘅時候 一早已經有其他更專業嘅工具做到呢個功能
例如 gimbal 打燈
我以前做攝影記者嘅時候 影新聞又好 影人物專訪又好
都唔使用防震 因為唔夠光點都唔會用快門就
但係平常用係另一樣嘢
我同女朋友拍拖 影下生活相 防震就好有用 拍下生活video又好,影下生活相(尤其係夜晚)
假設夜晚想影下女朋友po ig
F1.8 1/125s 要3200iso
我靠防震用番1/50甚至1/25 iso已經可以去番1600/800
當然咁樣做嘅效果唔會係最好
但最大優勢係輕便
一部冇版再加支85.8 好方便就可以出門
唔通我下下都兩枝profoto 再帶soft box -去街咩
防震或者唔係幫你影到最好效果嘅相嘅方法,但係對於日常用係真係方便左
再推一步咁講,除咗鏡新防震係令到支鏡重左之外,其實IBIS係冇任何壞處,你唔鍾意咪熄左佢,何必要不斷咁樣鬧交啦
嘈咩撚
有冇 m6 ii 用家可以講下佢個圖傳係點用?
係唔係連完一次之後,電話唔洗開app 啲相立即過咗去個電話 album?
都要開app
姐係個電話mon 都係要長on?
爸打你常唔常用依個工能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞