Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
440g

ISO 勁一級最少

淺景深

LCD反Mon

LCD高解析度+易touch

Canon色

Headphone port

同埋A6400 冇防震

另外你唔比較鏡群數量同鏡價錢 係冇意思

買機都要用鏡
A6400 DR勁係事實 同埋RP唔係for工作

你比較spec 你話要用部機 咁都要有鏡先用到部機

我$7300 左右 已經可以買到

EOS RP + 50mm f/1.8

價錢都係優點 影人色

對焦方面 一般日常攝影 (update後):

https://youtu.be/BWd6YgVW7go

1:24 開始
咁又唔係咁講嘅 Fuji Panasonic 都好色架
想入手 m50 連kit
想問下大家 夠筆直係咪入埋EF-M 22mm f2好啲
用途都係旅行 行山 同影下人
btw 年尾可能會去尼泊爾行
上到山天氣都幾凍 想問需唔需要有啲咩特別嘢要處理咁
thanks
冇話邊部一定好啲 各有各好 睇用途

巴打可以考慮RF35 同轉插EF85

做到副機一流又平
Canon 影人真係黑提都出到Pink Lin.....影女係幾好

BTW, Canon 講左 ByeBye DSLR.....RF lens for future
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=26986
有日係米埔撞到 sony kol, 其實支200600係佢地建議sony出,試下email佢可能有用
係咪貓蛇?
兔子俾?
貓蛇係深圳定廣州動漫展kol
新手一問
雖然我知咁樣係好難比較但我都係想聽下大家意見
想問下canon 700d 同fujifilm X-T100
做入門機 其實邊部會抵玩啲?
價錢差唔多
我都諗緊買唔買部輕便既FUJI 做副機玩
FUJI 都OK嫁
其實講賣相 O記PEN F 都好靚仔
巴打 RP R 5D4 6D2 1DXII 我節有買過有D長放屋企 D850 我無用過唔敢亂講 D810 就有朋友用緊 我都有摸過下上手

的確真心既 D8XX 系列既相機我個人定位會係同5D 同grade 而RP 只係入門級 FF 兩者真係唔可以比較

大家都知CANON 有幾牙膏 佢出得入門機比你都唔會預佢比D咩你嫁啦,我好認同你講RP 真係無論 對焦 DR 定係操控都唔會比得上 D500 D850 或者可能係A6400 因為佢既對像 我大約估係一班想玩FF 又想好輕便既用家 一班輕度玩家或者係想平入FF 既用家。 吸人過當CANON 入坑既第一部機。

我曾經嘗試過用新手既角度去出發去諗
新手不在乎幾個考慮因素既姐
1. 價錢 2. 重量 3. 片幅 4. 易用 5.鏡群 6. 朋友推介/blogger
用新手去諗既話跟本唔會諗或者追求 手感呀 造工呀 邊到防水防塵呀 連拍呀 等等
所以如果從哩個方向諗canon 定位既哩部相機係幾成功 你諗下
1. 反mon 佢有 方便自拍
2. 有DPAF 對焦算快
3. 輕 450g body
4. 價錢平 7000 蚊有FF 仲要2018年出
你7000幾買一手BODY 得再舊D既 A7II 揀
5. Menu 易用 色靚

EOS rp +35 stm 係好多地方一開始出都大賣嫁
原因係輕之嘛
佢係一部雞肋既ff 機只能夠講
我自己都無點帶過佢出街玩
如果你可以數到部機好差 就姐係哩部機
唔岩你咁解
十隻手指都有長短啦 係咪先
間間廠出既機都有好同唔好
你揀得既除左鬧之外都要接受 因為你揀左佢
唯有用好佢囉
Canon 表示不再推出新的 EF 單反鏡頭,只會專注發展 RF 無反系統
應該既,但。。。出番個pro body 先啦。。。

呢家鏡群,我最想佢出支新既50L 就已經好齊
細d 光圈?
呢家有縮光圈,焦平面移位既問題,全開無事,一細光圈就會唔中焦
sorry, 你講緊EF?
係丫, EF 鏡呢家又齊又高質,同RF, sony 比又平,係爭咁支50L 又舊又有缺陷

反正rf 機用得番ef 鏡,佢有部靚body 時唔出ef 都冇所謂
有冇師兄出16-35f4或者11-24f4?
係dcfeve搵唔到
用緊6d2
想買支85mm影人
考慮緊三支
1,EF851.2L 不過支野好舊
2,sigma 851.4art 好似有紫圈問題
3,EF851.4L. 唔夠sigma靚
求助
ef 85 1.4
ef 85.4 有is 易用好多,同埋對焦快好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞