Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
係,個下唔知點解hold左成秒
feels like "hang gay" ....
EF 85.4L AF
Milvus 85.4 手動
sigma 太重 好大碌 好唔方便
三枝都用過keep緊 art 同 85.4L
Canon rumors尋日吹EOS R II機身,有機身防震(唔撚會又係影video至有呀?),12fps,雙卡......... 暫時只係CR1..
https://www.canonrumors.com/potential-canon-eos-r-mark-ii-specifications-cr1/
Canon EOS R Mark II rumored specifications:
32mp
IBIS
DIGIC X (A different version than the EOS-1D Mark III)
12fps
ISO 100 – 51,200
1 SD card slot
1 CFexpress slot
No crop 4K video with DPAF
No RAW video
5mp EVF
May get a new naming scheme
出呢個都唔太差,用cf-express 可以拍10bit 4k,點解唔俾raw出多幾支餅仔鏡即時吸引力大增,canon 可唔可以搞trade in服務如果機身可以再細些小就正了
師兄有無用過舊版s85.4,有無評價
6d2買返原廠85.4有防震好緊要
有冇Ching 試過EOS r 用Tv av mode , 快門係咪最多得1秒?以前用單反,可以耐d , EOS r 唔識Set 長D 曝光
未試過開TV mode set,多數M mode自己搞埋光圈,有個位係set快門最長時間咁樣
我唔係樓上師兄,我用緊Eos R,大光圈定焦個人其實覺得唔係100以上焦距無防震都ok,當然快門要去到一定速度,本身有sigma 70-200f2.8,3月旅行想換左去做小小白is II或者買支定焦好似85.4咁,sigma 見上代二手都係3000蚊,有d心動想試
1V用iso 400 菲林唔落腳影唔影到夜景人像?
1V拍唔拍到片?
唔好咁啦依家2020年 科技會進步 人嘅要求自然就多左 你咁同石蛇56k有咩分別?
爭兩三級快門就爭好遠,尤其夜景人像要現場光
算吧啦,canon點會出機身防震,一早講到明buy鏡頭防震多過機身
利申頂唔順部6d2賣咗,等緊eos r出新機

但傳聞2月出eos rs堅定流呢?
等R 系統 出左 200MM F2/ 200MM F1.8IS 先會轉R黎用
拍電影有幾可handheld? Fluid head又唔講 dolly又唔講

專業拍電影有幾可用相機鏡?

專業同民用要求都唔同 講呢啲根本九唔搭八

你應該問 全職youtuber有幾多個部機冇is
仲有 就當你係咁handheld 電影機鏡本身咁重 已經穩過民用相機啦 你叫cassy用5D4加枝L鏡拍下嘢 睇下佢點樣可以handheld唔震?
好黃
用落 e
單反走焦到2046 不過好sharp in liveview mode
下面覆左你電影機handheld同單反handheld有咩唔同 睇完先駁我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞