Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
咁要睇吓400mm仲有幾大光圈 之前用大白二5.6都唔係好夠影生態 結果轉咗玩定焦
玩生態 600mm 只係入場券而已
cf express 連讀卡機你知唔知幾錢。。。。10 fps 又差12好多?

20 fps但係 jelly effect 你又點睇?

當然差兩倍幾價錢你覺得ok 咁一定無問題,但係普通消費者點睇。。?
真心定先入為主
R5個規格同a7iii同級擺明唔同既野,差兩倍價錢有乜問題,似乎r6先同a7iii同級喎

R5似用來打a9ii,除左對焦速度,其他野追住佢來屌打
其實未來趨勢一定係出Cf express,冇理由再出返Sd
最多都係各一,cfexpress/xqd 一來穩定啲,冇SD咁易炒卡,二來實在快太多
1700ms同399ms差成幾陪速度
R5 40mb你影raw仲要20fps嘅話,buffer 好快爆,邊上發揮唔到嘅優勢
D850其實都有呢個問題,9fps但buffer 好快爆
再加上R5個spec 相信都唔會係消費級,專業用家用嘅話cf express唔會係問題
r5 點打 a9 ii.... 個spec 追r3 打。。。
今水出rf x1.4 同 x2,應該唔係用來配100-500掛,唔知會唔會順手出埋大炮系列
終於有機會執二手ef長鏡了
A9/A9ii 勁在對焦/好細delay EVF/電子快門小果凍效應
我諗R5應該未必行呢條line
同埋暫時Sony嘅對焦演算法似乎都略勝一籌
可能我畢業冇幾耐,貧窮限制左我嘅想像力
我一直都諗唔明點解大家都可以咁有錢
428,684咁買 十萬八萬一支鏡頭
好羨慕
而家二手ef鏡好平長鏡無所謂,反正都大碌,唔差在多個轉接環
唔怕落咗轉接環對焦慢?
罪大啲大炮下下都十萬
支鏡有腳架環,係鏡落腳,唔係機
Sorry膠左,唔知覆左咩,ef係canon單反mount d 鏡,加左轉接環上r機,同用單反一樣咁爽
我之前z6 ftz用F鏡,用落覺得對焦速度得返八成
所以先諗canon會唔會有同樣問題
都係用返跟機鏡?
你講呢d 要處理器跟到先得
我真心服digic x.... 1000 + buffer.... 不過有8k 拍片唔使連拍啦
點會八成呀。。。你用咩鏡咩機
A7 出咗IV?

講真

如果今次R5係3299USD

我相信好多人一定會買

甚至可能好多人轉會

今次R5超級有誠意

8k嘅片同40MB嘅相差好遠
再加上要拍8k更加唔會繼續用SD
R5假想敵係咪A9II,唔知部機推出係咪想俾人用黎做運動攝影用途?
我反而覺得

佢係攞嚟replace 5D Mark 4

遲啲睇佢售價就知

8k 都有33mp 啦ching....
8k compressed 點同40mp raw 呀ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞