Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
ef-m 22mm 壞左去邊到整好
個對焦環緊
基本裝備黎je

btw 當年睇呢個廣告攪到我成日身痕想買果支燈,後黎到自己成日影就發覺呢套裝基本唔好用 最大問題係一仔個body 令到支鏡唔可以貼地水平咁影,極大缺陷
你所講5d3 既缺點5d4 解決晒 講全面既機,canon 黎計5d4 重好過1dx2, 其實可以再戰多幾年
5d4係接受唔到冇反mon其餘都無敵
反mon 其實最怕唔襟用,如果好粗用既,冇可能重好
係驚5d4同EOS R同一發色
唔會啦,5d4 發色好正,直出都唔灰
5d3接受到唔換了,再戰多幾代都仲得
買過支,一千有找
1DX Mark II 最可惜係唔可以用touch screen 操控Menu
同埋要接受到5D4 用電用得快, 4K 30fps 有裁切!
其中一個最大既缺點,明明成個touchscreen 喺度。。。

同埋二千萬像素真係睇題材,要details, 要crop 相既情況真係未必夠做。唔係好大問題,但唔夠全面
其實都可以啦,影一日big day 二千零張相 兩粒電都夠。 唔拍片,唔開gps 同wifi 其實都ok. 同埋個touchscreen 都好食電,邊影邊睇相會倒水
仲有呢佢用CFast 卡,除咗佢好似無其他相機用?
新的旗艦機都用CFexpress ,最好就一部機兩個卡槽都做同一款記憶卡。如可以插兩張CF or 兩張CF Express咁。
所以部部新機都跟一張cfast 成件事勁低能
同埋其他牌子/其他型號相機都唔用Cfast card,第日可能唔出呢隻Card
其實當年1Dx2佢應該係想當半部C系列咁用(1DC後續)? 因為C系列好似都係用CFast2.0
flagship 用巿面最快既卡都合理既。但我記得好幾部一仔果兩個slot 都係唔同卡,比人用得番一半呢層我覺得算有人性。e.g. 1dx2 係cf cfast, 1d3 係sd cf

1dx3 一刀切迫你買兩張cfexpress 真係唔預比大眾玩
問問題要講 budget 影咩 唔係多數答你 600mm f4
等效焦距 35mm/50mm
可以買 efs 24mm 2.8
有冇消息知道幾時有下支RF 鏡,副廠又幾時有,好想睇下sigma 出支70-200
啱啱入咗RP
點解睇相嗰時啲相唔識旋轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞