Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
咁又好難比
不過RP除咗FF之外一無是處
A6400 對焦快又有防震
FF嘅優勢通常喺高ISO、DR、淺景深
但係高ISO同DR RP都未必贏A6400
連登仔最鐘意睇spec做人
menu 易唔易明 操作上難唔難用 哩d Canon 贏晒又唔講喎
下下講body 對焦快有鬼用咩 都要鏡頭配合架大佬
你用 rp + tamron 28105 f2.8 同a6400 2470 GM 比都無得比啦

到DR 高ISO 會唔會下下拉到+-3 EV 先係LR
如果會我建議你學好D 曝光三元素先影相
你買部相機係用部相機唔係去比較部最好先買
SONY BODY 點追姐一年出幾部又換代
EOS R 枝枝L 鏡過GM 又唔見你講
TOKINA 11-16 就雞肋形容 影人像直頭無用
睇你量人係室內定室外影
比個建議
OPTION 1
你就係 KEEP 著用M5 買晒 SIGMA 3枝新 定焦都夠你玩
16.4/30.4/56.4 岩岩好補返你 廣角24MM 同 85MM
同埋對焦神速 畫汁都唔差 三枝加埋岩岩好9000 鬆

OPTION 2
6D II + 枝 35MM F2 IS USM 室內 或者
6D II + 枝 85MM F1.8 室外 或者
6D II + 枝 24105 F4
再將11-16 平放出去

利申 一萬蚊要執6D2 加人像真係有D難
除非二手 6D 一代 或者5D2
對於FF 黎講 鏡比BODY 緊要 你睇返 Digital RED
KAI 有集講550D +2470 L VS 1D IV + SIGMA 70300 電鑽鏡
討論緊機身又話人唔講鏡頭
你想講鏡頭咪加入討論 一嚟就揾完全唔同level嘅鏡
一講sony好嘅地方就發哂老皮咁
而你嘅講法 對焦 高ISO DR 都冇用
場地高反差 又或者室內唔用得閃咁又點?
你想講L鏡靚冇問題 我都好同意
但RP部機係真係廢 你一係接受 一係提供理據
買部相機係用部相機 但spec係影響你嘅攝影體驗同埋成至少我影新聞期間 咩相機都見過 但真係冇人用RP
我都無發老脾唔好 玩埋D小朋友脾氣先
SONY A7RIV 同A7III A9 II 個 眼控對焦我都好鐘意 好羨慕 我又以你講法 你揾部A6400 APSC 同 RP FF 機去比都無用啦 一部APSC 一部FF
我只係帶出 A6400 對焦同 RP 對焦速度 本身以BODY計唔會差好遠 差在你係用咩鏡頭 環境因素 光暗度 去決定 唔單單係一個因素可以決定到 哩點你同唔同意先
你揾極端場景同光暗反差去講 其實無意思啦係咪?
哩兩部機都係針戰日常用家去做Target 對你哩d咁專業去影新聞揾食既人 緊係見唔到
等於我就未見過有人用rp 影 足球 用leica 影event 一樣
你要去做比較都要用一D 日常生活例子去講咁你個point 先會有用。

我都同意你買部機就要接受部機既缺點
所以先雖然係玩相機而唔係比相機玩去追spec
點解有人用kit 鏡都可以影相拎獎 好多人文大師用既都係xxxD 配18135 都有好既作品
我想帶出既係你點用部機 相比部機比d 咩勁既spec 比你更加重要
5d3轉左eos R
個對焦好似去左新世界咁
fps我宜家唔需要所以冇乜點理
鏡啲色水有返一貫水準 暫時幾滿意
我係咪已經俾牙膏廠洗左腦冇期望就冇失望

巴打唔好去試其他牌子同級相機嘅話你都唔會失望
唔知師兄你有冇用過呢兩部機
當初用緊D850嘅時候,我因為想入部輕便嘅副機
試左好多差唔多價位又細細部嘅機
雖然都只係試咗一兩日 但係比我嘅感覺好唔同
問題係 RP同A6400的對焦絕對唔係差得唔遠
RP嘅對焦同聚焦感覺上比較猶豫
對焦郁緊嘅嘢 不如跑緊嘅小朋友好辛苦
A6400嘅對焦 比我嘅感覺接近D500
對焦飛緊嘅雀仔都冇問題 基本上全程捉得緊
可以話係生態攝影可用
而且喺公園試影逆光相嘅時候(冇落閃)
6400嘅raw與推shadow同拉蒂高光位嘅表現都比較好
當然,canon Jpeg嘅顏色好好多
所以RP算係好「安份守己」嘅機,除咗普通生活用
其他範疇佢嘅表現都好一般
但A6400硬件上比較成熟,基本上大部份情況都可以cover,前提係你要接受到佢嘅手感同埋設定
所以RP平過6400係絕對應該,完全唔覺得讚得落
所以我一路都好想買部Canon color science 嘅副機,但係一路都買唔落手
就係影跑動緊嘅小朋友都有啲吃力
當然影普通生活照都冇問題
不過有啲失望
本來諗住canon搞感咁多年DPAF
無反對焦應該會好過NIKON
但出到嚟嗰兩部又好似打唔贏z6/z50
1.4我就冇試過
不過R作為FF,只可以話有比較就有傷害
認同
玩咁多年主線都係用Canon
650d -> 6d -> MarkIV -> R 都有用過
咁岩俾個朋友借左部A73 玩左一排
就決定轉左會

但暫時唔計最新部1d系列,不得不承認Sony係對焦追焦方面係領先緊,而呢部份又的確對攝影黎講係一個重要既領域。R更新左對焦前已經出售,更新之後睇review 我都見佢係改善左好多。

我認同無所謂最好既相機,只有最就手既相機
都唔需要對相機品牌有太多既忠誠度
品牌之間各有優劣
接受到、適應到就
Sony啲色真係唔得 所以樓豬買左Z6
所以都唔知係咪應該讚canon個定位同對用家使用感覺其實幾好,其實個定位同單反好類似,6D2=RP,5D4=R,上年年尾諗升級都諗左好耐,本身用緊6D,部機用左5年幾就6年,因為對焦真係差到一個點,之後試完6d2,5d4,6d2試完發現個對焦點同6d差唔多,話就話多左30幾點,但係好集中,同無升級無咩分別,係就upgrade左liveview,試過5d4,幾滿意但價錢上麻麻,同用緊舊u,即刻多個阻力,有frd叫睇埋無反,R,RP,比較埋sony,a73,用過埋朋友機,第一個感覺係個手柄咁唔好揸,太簿,之後一望佢個EVF,d色好怪,好唔舒服,之後睇埋佢比我d raw,用開canon覺得顏色唔多討好要再搞有d煩,用埋本身sony個個menu設計真係麻麻唔user friendly,朋友由canon轉左sony都成年,都未摸熟d制,只可以話canon係spec上係輸,但佢令用家減輕左唔少使用上嘅問題依個係加分嘅地方,如果講spec真心唔好玩canon,你會好失望,但係如果係輕便方便係絕對可取
Sony喺menu design 真係唔知做乜
係真係好難記
同埋有一樣野係嬲到我send咗幾次email去反映
以往N/C都可以淨係將受保護嘅影像copy去 card slot 2
Sony 居然冇呢個功能,完全冇諗過咁基本嘅嘢都冇
完全明白,所以其實三間廠都有啲致命嘅缺點
真係睇吓你個人需求同埋接受到啲咩
不過我見到Sony 喺color science 同機身操控同手感方面都有改善(以新機計)
Nikon發展左Z之後,錄影近乎不好用嘅問題都改善咗好多
但係canon新機似乎都係牙膏,冇乜誠意
好希望每間廠都可以改善下,咁我哋先多啲選擇
室外人像有邊啲好推介?

有冇廣角啱影埋人,sigma 10-20mm 點睇
廣角影人會變形 唔好睇
廣角影人,我覺得35已經係極限,24都已經唔舒服
咁sigma 10-20mm vs tokina 11-16mm ?
其實,色水行先既話,Canon比部垃圾你都要用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞