Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
當然有8k對運動撚黎講係唔使要連拍了

8K 片的另一意義,是可以在拍攝影片事後截取 3300 萬像素的相片
差唔多,祝你用a7用得開心
同呢個spec爭少少的a9ii賣緊31k, r5仲送埋8k添
對用開奸狼既人係好吸引,全能咁滯,無乜嘢好挑剔,夠像素又有8k,應該唔會咁快過時,係一部可以長用既機
同旗艦運動機比對焦有可比性?
咁你地1dx 都五皮啦少一半像素
R5未出,我都唔知佢對焦快唔快,希望唔好令用家失望啦
1dx個機身,可以拎去做戰地記者,5.5k拍片出12bit raw(電影機規格),無限連拍,核電⋯有用咪值5皮,無用咪唔值,我用唔到,所以唔覺得值
所以我就係話8k 同快兩下連拍係咪咁convince 到用家俾貴兩皮買機,當然佢係pro 機身定位另計
從有1080高清錄影開始,我已經對人講睇黎我地呢班影體育項目still picture可見將來收得皮,因為到時出到更高像素,人地拍完movie再抽其中一frame就係相!仲邊使我地班友捕實finder按快門!
其實有4k 60 fps 已經無體育攝影呢回事。。。8mp 已經好夠
貓仔又入嚟搞事

你老母俾狗屌呀貓SIR
60D 諗緊上6d2 定係轉會A7iii, 鏡唔係好多
定係收收皮用90d 算
拍到raw緊要過8k, 我反而要防震進焦既200fps, 各有所需,肯出R5都係好事,因為R其實幾抵用.. 希望有廠出RF to m43 booster, 其他機都用得rf lens
4k 有100格梗係好啦... 剪4k都慢,8k我諗未轉proxy都hang左...用慣canon講真唔想轉會.. 唔想夾色
睇你追求咩 要好色一定canon
對,firmware 1.4 用rf 35 1.8對眼都好少走焦,勁好用,body 11,800好抵玩,出年再換r5希望到時2萬尾買到,對焦應該仲勁
影景,6d2 好似差d
係上都上eos r唔會6d2
而家跌到萬一
Pentax以前係正野,有鉛三公主同FA*年代,無論菲林同數碼,色彩都是一流只可惜無堅持出FF數碼機身,結果走向未落⋯
果時5d第一代色彩都靚既,利申,果時轉左幫canon打工
係快左,仲有進步空間只要再擠多一點牙膏,雖然而家擠到一地都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞