Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
個時一開頭我都諗住上埋kit set但之後發覺太貴,成萬七八,一次過令出黎肉痛,因為前一個月已經買左sigma501.4art,個時用6d+50art對焦下下出事,用到把鬼火所以轉機,有諗過6d2,5d4,但價錢黎講R抵用d所以出左R,用過R,用唔返6d,但都會懷念6d個隻快門聲,R係有d怪,但佢個畫質、對焦、反mon 6d比唔到,自己開心就好了
係,尤其是當R firmware update到1.4,即時變成另一部機咁,個眼部對焦快狠準,上Youtube睇比較甚至殺低唔少Sony 7系無反,令我用開單反中間中間單點對焦,都好期待換機,我都預期用過一定返唔到轉頭!話時話,其實作為投資Canon無反機身,RF 24-105mm買得過,見佢全開光圈都sharp到𠝹手,絕對比EF mount 24-105mm mark 2實用得多,以kit set俾多大約$4800計,我一係唔換Canon無反,如果換就一定買kit set!
我度緊換咩好,本身有16-35II ,都諗緊換唔換埋枝15-35,但其實wide好少用,之後諗緊不如換枝定焦s24.4/s24-35 f2,始終質素太高,有諗過24-70但本身對依個range麻麻地
24 定建議用返 原廠
24.4L 二手 around 5000-6000 左右
1635 2 代都係一樣
.4L 二代 對焦同 有防水膠邊已經完勝 s 24.4 art
2435 f2 就算渣 可以掉左佢 對焦又慢又重
1535 就補多一萬左右

利申長用24L
入支Canon RF 35mm f/1.8囉,又係全開光圈由中間至邊位都好sharp,我假如換無反之後都會買埋呢支玩街拍..
係勁左,但想話殺低73系以上仲有排
機身係 鏡出埋啲平嘢就齊 不過canon班大佬個腦裝屎 所以都唔知要等到幾時
Canon不知幾醒,慢慢牙膏出,焗你買貴,RF一定有貴無平
Body咁屎 人地nikon拍到raw 佢仲720p 120
各花入各眼,間間廠有好有唔好,canon spec不嬲輸,勝在真係夠user friendly同埋直出d片都見到下人
慘左出grip 果個無腦呢
掣呢 無既
s20.4 出場率唔高 你本身for 咩用途?
風景 可以用24art / 24L. cpl nd filter 就算係100*100mm 都平過20 art
要影星 24/20 好坦白 相比24/28mm 差得好少
如果你打算影星 (多影)
14 art
少影 24art / L 仲好
平玩 同無咁重 到你唔夠再換
24L 起碼去旅行都叫用到 象場灣曲又會少d
除非你個人用開20mm 或者會落 apsc *1.6 變32mm 當35 mm ( 都唔建議)
當初如果未出14 art 我會叫你go ahead
如果出左就唔好買啦 食之無味 棄之可惜
玩過但無買入手
不過見到如果有3500 左右會入枝 儲
不如你睇下20有幾闊先,如果你想影近d不如試上代sigma 85 ,二手都係3000蚊左右
依家係咪唔值得再投資在EF 鏡頭身上? 第日有可能EF 唔再出新鏡頭,但RF 鏡頭支支都咁貴(除左RF 35mm f1.8),所以就想問應該keep 住部5D4 + 24-70 f2.8ii or 第日先轉無反?
睇黎你真係好新手下
代樓豬再你
我估你講緊影大d再chop 係咪講緊影 d macro 野,
係既話跟本唔關焦距事 係關放大率事。
第二樣野 你要補焦距就應該要補zoom
20art 同等價錢既
wide zoom
可以揀1740L
1635 一代 T1530 g1
同等價錢既 tel zoom 有
70300 ii
70200 non is
70200 is I 一代
T70200 2.8 a009 一代

所以真係睇下你想要咩先
你唔怕重既 T1530 2.8 vc 就性價比最抵 斤兩計都好抵 有2.8 有防震 但好粗好大碌
如果想試既 around 2500 左右1740 都ok
但唔會影星 無防震 輕好多

第一枝入手 就買窮人三寶既50 1.8
或者35 f2 is 果枝先啦
要影女朋友既 就買85 f1.8 usm 果枝

或者學絲打用24L二代 啦 而家二手平到痴左線
除左邊位唔sharp之外 都無太大問題
散景好柔
你個budget 可以考慮 35 F2is usm 2手2000-2500 左右/85 f1.8 + 50.8 stm
都好過你入20.4 art 驚你長放防潮箱咋
首先要問自己 轉無反係心魔定咩先?
好多人想轉body 或者upgrade 係因為人轉我又轉或者盲目追spec 覺得器材行先
sxxx 牌既fans 特別鐘意講我部機 幾勁幾勁
但好老實講買機之前問問自己幾個問題先
1. 買左之後 多左既function 會唔會用得著
2. upgrate 左對個result 有無影響
3. 係咪舊body 已經做唔到哩樣野
4. 心癮定係真係有必要

好坦白講 無反係大勢所趨嫁啦
EF 會唔會出新鏡一定係要等冬奧 先知
canon Marketing 會唔會 make decision 去出ef lens 定 rf 好大部分係睇專業果班 點揀
* 要記著 香港個market 好細*

Q1. 你講既投資係指點投資?買好多定焦定點?
我**個人覺得**唔值得去換RF著
1. 未有pro body
2. RF Mount 未齊 連282 都未有
你問得我估都係業餘或者發燒友先會問。
我建議可以買二手或者水貨都ok 如果你係補齊焦距 就算第日你要換RF 都可以用adapter 用得返晒

Q2. keep 唔KEEP 5d4+2470 好
我覺得都今日唯止5D4 同ef 2470 2代都係一枝好鏡同好可靠既body even 我都買左R 但我都係鐘意用5系相機多左....
就算唔好講四代 就算5D2 到今時今日都仲有人用黎揾食 1DS III 都見過
相反你望下 最大FF 廠既無反 到今時今日會唔會見到 A7 II 係用黎揾食 ? 可靠性?可能都有5系高 但一定好少數囉
就算到2020 我都答你 5D4 係一部好機 可以keep 5d3 都係 如果你問6d2 我就叫你換r 算
rf鏡影像質素,新出大三元的確會比EF好,因為始終最新出,個人覺得你要用岩洗就會買,無論EF定RF,買完落5d4,如果第日真係轉r買過adapter已經解決哂所有問題,所以唔洗擔心,照買,5d4可以玩多3-4年先轉都仲得
我覺得攝影係一個練膽同記錄人嘅活動嚟 勇敢啲 你可能會影到啲你冇諗過會影到嘅嘢
等等先你影人不如50mm 啦 24 影人要企到好埋
你會想死架
ff 用24L 想影淺景深要企到好埋,好易變型,本身24mm 又太wide, 影人像唔算實用。 要wide angle黎影人,我會suggest 35L, 易用得黎個視角順眼好多,散景亦比較勁
我都諗住keep 住用5D Mark IV 多3-4 年,始終鍾意單反手感,加上EF 鏡頭外型(靚仔D + 有對焦距離窗口),無反要係個mon 先有得睇。同埋依家EF 鏡頭比以前平左好多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞