Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
28-70 f/2
24-70 f/2.8 IS
24-105 f/4 IS
24-240 f/4-6.3
24-105 f/4-7.1 Macro

都係一年左右出左5支比大家揀算係咁
呢支定位係300幾克 同埋短少有微距 又有5級防手震
出多個平價選擇比大家揀咁解 我朋友話行山岩晒 影深景深既時候
作為純硬照運動攝影用家,我反而希望佢出部唔使8K咁癲,像素細返少少,30mp左右,當然要有ibis,價錢又平返d R系列就好... 因為印象中我好似完全冇用過可換鐘頭相機拍過片,最多都係用手機順便拍片,8K於我黎講冇用.. btw,我估部R5建議零售價三萬五左右,單係個8K同ibis已經買貴萬五...
同期好似出一部次一級嘅R6
一部R5 分分鐘買到兩部A74
等睇黑科技
七月賣街,而一般賣街前最少一個月已經派貨俾傳媒攝記,我估Canon係想用R5同1DX3一齊打東京奧運場仗(如果唔取消的話),從而幫無反打響頭炮,俾全球體育攝記睇到Canon無反影奧運都冇問題,你地唔需要懷疑!
果部如果成事,好似得20mp,作為已經用八年20mp機身既人,始終都係想像素方面upgrade少少,但又唔使太多,因為我習慣只會影RAW,處理大批40mp RAW會死!
作為想入手無反ff嘅完全新手
希望rp會再減跟住入手
好似興7.1
Rumor 既野。。。信一半都比多佢啦。睇部1dx3 咁既spec, 真係唔信R5 有咁勁,R1 就可能
Official announce 架
【全新影像產品及服務──下集】
Canon 今日隆重宣佈現正全力開發新一代全片幅無反 EOS R5,更計劃喺 2020 年內全數推出 9 款 RF 系列新鏡頭,進一步加強 EOS R System!

EOS R5 將配備以下功能:
✔全新全片幅 CMOS 影像感應器
✔20 FPS 電子快門及 12 FPS 機械快門超高速連拍
✔8K 短片攝錄功能
✔內置機身防震,仲可以同 RF 鏡頭嘅 IS 協調至更高效能嘅影像穩定系統
✔雙記憶卡插槽
✔支援 image.canon 雲端服務,邊拍邊自動上傳至雲端儲存空間

而正在開發 9 款新 RF 鏡頭,包括 RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM、增距鏡 RF 1.4x 及 RF 2x。

緊貼我地專頁,隨時公佈最新消息!

#EOSR5 #RFLens
#EOSRsystem #CanonHK
例如ibis 同鏡is 一齊運作,都係rumor 講有八級,但實際出黎,可能勁多限制,例如R 咁影片先用到,咪又係無用
支鏡都5級 我諗夾埋一齊點都有6-7級掛 咁都已經算唔錯 R5 算係咁 有誠意 canon 都係入左FF無反一年多啲 Anyway 今次真係出到部令人期待
值得期待,但呢啲全新功能既野,唔好抱太高寄望

其實如果ibis 做到五級,咁對堆ef 定焦鏡黎講已經好好,好似我呢啲一堆EF 鏡既人先會考慮
應該同1dx3差唔多價
用黎頂5d 個位既話,我估三萬三
第一部拍到8k都係用嚟頂5D個位?
5 字尾,又啱啱出1dx3, 你覺得佢用黎頂一仔?
5d2係第一部單反玩拍高清片,行番之前條路姐,1仔都唔會咁高像素,難有8k。5d其實己經係專業級
但8k 講緊係33mp 30fps
應該熱到仆街
全個sensor每粒pixel都運作緊 煎蛋level
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞