Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
why not both
有錢買哂唔洗上黎問
話都明儲 唔爭在儲多幾千兩枝入哂
應該問支rf35 sharp唔sharp玩唔玩得過?
玩得過
用緊r 或者 rp 既巴打 會唔會jpg直出?
係咪直接相片風格轉人像就做到白得黎少少粉嫩既膚色?
次次去完旅行都冇時間執咁多raw
本身用富士但已經不如以前d人講咁好, 人像膚色直出幾差下...
想等r5/r6 轉canon
Portrait 跟住影嘅時候+1/3 或者 +2/3 ev 就粉嫩 但不適用所有場境 要較 想唔執相就要前期做好啲
無反 24-70mm f/2.8 大集評!Canon / Nikon / Panasonic / Sigma / Sony / Tamron 頂尖對決!
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=547&t=6036631

睇完之後覺得枝RF 24-70好丁得
rf 枝枝都丁得過
如果京奧延期
canon啲新機係咪會照出
應該冇關係 主要係支那廠問題
如果EOS R 得一支鏡去旅行

15-35
24-70

人帶景 多數

因為基本上一路玩相機都係用定焦 聽下大家意見
一定係後者,自己有16-35,50,70-200,用得最多係50mm,之後70-200影人像,最後先16-35,wide angle係香港真係有d難用
平時 24 35 50 85 定 揀去旅行

有時去啲輕鬆啲既旅行 唔太想換鏡
後者24-70更加唔洗諗,帶多枝50/85,依家R仲要可以開crop,更加方便,我依家都想放左枝16-35II直入Rf24-70
四寶買行貨鏡有冇伏
見佢又平少少又多贈品送咁
你識睇就唔伏
行貨都有伏咁痴線?
點睇呢枝天涯鏡,定係入m6 ii kit再加枝55-200,主要用黎影車多,thx
呢度啲巴絲冇咩人用天涯鏡 同冇咩人影車
巴膠?其實巴士咁大架,你通常都係於路口、彎位捕住,對於鏡頭要求唔太高,反而因為經常拎住三、兩個鐘,輕身最緊要,呢支天涯鏡係唔錯選擇。
Tamron 18-400mm F3.5-6.3 Di II VC HLD
APS-C機影巴士,使唔使用到400mm?
我相反 帶過24-105去旅行 入完相check返自己7成相都係<40mm 就換左15-35
影巴士一般就咁睇到就算要求唔高嘅一部1” prosumer 都夠用
但係你自問好有要求嘅5DIV 大小白都未必完全滿足到你需求
不過 依家啲巴士架架都一鳩樣都唔知有咩好影
利申:影過幾年 不過離開咗好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞