Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
有冇師兄講講tamron 70-300mm f/4-5.6
諗緊買唔買好
點解唔買原廠二代?
Budget 有限 難搵二手
有人話RF鏡頭有防震,所以枝枝都唔會平。 所以RF System 唔 budget friendly究竟係咪真呢?
未出非L
非L有35.8 , 24-400, canon 未出平鏡
冇留意24-400, 其他支支成像都好得,我覺得呢個先係貴嘅原是
24-240
RF岩岩起步,同埋本身先己有EF系列,點會出得咁快打自己d鏡先,反而你話RF有IS所以貴,主要原因都係支支都岩岩出,佢比EF大三元出嘅時候嘅建議零售價貴少少,但多左IS,所以反而係可接受佢貴少少,另外其實有d野數據上睇唔到,但其實用落先覺,前幾日上毒氣試,想睇下小小白IS 用係EOS R嘅表現,結果第一個體驗就係點解支小小白IS寫700幾800g,但成個感覺係仲要重過RF 70-200,好聚手,staff都有答話因為成枝鏡長度唔同,加埋adapter 所以個差異就係頭重尾輕好明顯,反而RF 70-200就無依個問題,因為鏡片集中,唔係想吹奏canon幾勁,但佢咁多年黎對用家體驗依樣真係做得比其他廠好,依個係我一直仲係canon原因
其實本身D鏡就係呢D價位 無咩點變過
只係EF , F既鏡出既年數太多年,有D鏡成十幾年歷史,跌價跌到好平拉低哂個價位
其實D EF鏡初出既定價,計返個個年代,仲貴過而家
2黎而家RF暫時仲係太小副廠.自然小左平既選擇
師兄好詳盡,我想揀canon 做入門FF而唔揀Sony 係因為 感覺Sony 食水好深,色水麻麻。體驗唔好
Canon EF lens 聽講仲屌打緊依家 Sony 既無反鏡(聽人講)
係 sony機都係用小白拍嘢
無反Budget要俾多啲 唔係就入單反 單反依家好平
買rp用ef鏡有無得諗
不了 rp ef鏡不如單反
Rf鏡質素真係好,除非你有ef鏡,或者budget 所限,唔係就科水買rf鏡啦
Rf鏡質素真係好,除非你有ef鏡,或者budget 所限,唔係就科水買rf鏡啦
唔係focus會準啲咩?
無理由呢刻入6d2...
所以一係單反 一係等
EF 都有好多冷門少少 細枝輕鏡 既
用落 ADAPTER 又唔係好差 只係無左防水膠邊姐
EG
EF 24MM F2.8 IS USM 4級防震 二手2000-2500
EF 35MM F2 IS USM 4級防震 二手 2000-2500
EF 28MM F2.8 IS USM 4級防震 二手 2000-2500
EF 50MM F1.8 STM 800
EF 85MM F1.8 USM 一手 1800
EF 100MM F2 USM (唔夠SIGMA 105.4 ART sharp 但真係輕5 倍以上 而且好平 2000 左右)
以前比apsh 做135mm 用
買晒成個定焦套餐先1萬 左右 又有防震

有朋友試過用 24105 stm 用落 RP 都唔算好頭重尾輕 去毒器室試試啦
槓桿原理
所以點解我一直唔轉 用R ....
R + adapter + 282 真係覺得想死....
成日覺得個mount 會爛 加上 頭重尾輕得太緊要
用5D4 + 直倒 個balance 先好少少
1Dx 2 +282 個體驗就好爽 不過 好重 埃近 4.5kg
遲下有時間 我會 draw 張 decision map
宜家太忙無時間做。。。
有左就會好clear 自己買咩
多數掃街同影人多嘅話
EF-M 22同32 二選一
揀邊枝會好啲
買哂 兩枝完全唔同感覺
有冇師兄需要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞