Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
想問下各位嘅意見
最近想入手支長炮影下車影下飛機咁
如果budget有限下 (~5000-6000)
巴打們會推介以下邊set鏡呢?
1. 大白一代
2.死馬1848
3.龍仔1848
4.小白2(現有)+2x
睇咗好耐都係見啲鬼佬水人買大白2
但係如果冇咁多錢咁點算好
唔該晒大家
無咁多錢咪儲下先 攝影一分錢一分貨
咁如果淨係比較上面嗰四個option呢
其實最主要係怕自己三分鐘熱度唔想投資咁多
影車影飛機 就150600 C
唔怕重 1530 vc 啦
上武靈/ 雪山 零下負十幾度 落晒雪都無事
超粗用一流
6D2 嘅 DR 差過 6D,RAW 一推暗位啲 Noise 就出曬,只係對焦進步咗少少,嗰個價買部玩 M6 II 好過,又或者 200D II 都算 OK,唔介意舊嘅話執部二手 6D 又得,$4000 幾有交易。
EOS R 個 Sensor 係 5D VI 嘅級數
RF Lenses in 2020: RF 10-24mm f/4L, RF 70-135mm f/2L, RF 35mm f/1.2L

支35 1.2L有望成為街拍鏡王 又要儲下錢,應該成二皮幾野
睇到都係4800二手,抵玩
幾時出部
R5之下 R之上嘅機呀

我想要冇crop 4k, 雙卡, ibis, 10fps連拍
畀返r個body我都冇所謂

R5我用又用唔盡 R又買唔落手
Sony啲色水我真係忍夠
Z6

直上R5啦 冇得揀
R5再買吓鏡budget就要過40k
佢出部次一級 我可以買多枝鏡
俾啲心機搵錢
可惜富士一跳已經係中幅機,否則唔執著要FF嘅話就出嘅XT4應該係一個唔錯選擇
出5ds 新凈ef2470 2.8二代
canon 騰龍1530一代
有意留tg
好似好正不過唔會平
28-70 + 70-135 f2 接job應該幾好用
有無巴打熟Lightroom,唔知點解執完星空相,Lightroom 睇極高清,但係一輸出就好低清,已經搞哂品質100%
有冇睇下file size? 一張raw如果廿幾mb export完通常11mb 如果file size冇事 就係你電腦有事 如果file size太細 先係錯setting
而家入EF-M 係咪時候?呢排多左鏡可以用
Sigma 三寶
22 餅加三寶好似都夠晒
canon無人用沉哂底
可唔可以介紹下efm有咩鏡值得入
原本有sony 想入部apsc做輕便機 但唔太熟canon鏡群
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞