Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
好懷疑粒digital x既來源無啦啦勁左咁多
s1h 都冇8k
今日心血來潮終於買左小小白is II,然後前幾日終於放走左部6d,賣個一刻好唔捨得,有一刻諗,如果canon出返部正正常常單反,都應該會棄r買返單反,反mon仲有對焦如果正常水準...
其實我只都係想要a7iii level 搞咁耐都冇
其實係 i5-2400k
成手EF 鏡揮手區
等緊R1
EOS R係邊個level?
Eos R 係一部無反光鏡既5d4,而5d4 係2016 年出既

(如果有成手ef 鏡,以依家R淨機價萬頭其實都用得過)
想賣左部5DIV等R5
完全唔覺R 係5d 級,頂盡6d 個lv

牙膏廠既野,同spec rf 貴過ef, 就知部萬零既r 無可能係兩萬5d 既grade 啦
枝rf100-500 500mm得7.1光圈我睇唔透
agree
RF 100-500mm.... tele end仲要得f/7.1,但居然係L系列,到底乜玩法?人地Sigma 已經有支60-600mm,tele end都有f/6.3..
你講個grade 定個spec 先?
R 除左冇雙卡之外基本上就係一部5d4, 只不過係2018 年出落後全世界咁解,我自己都係trade 5d4 換r

Rf 同ef 冇得咁直接比較吧?
同spec rf d 鏡基本上就係比ef 好d d
講到尾係幾大支既問題,sigma 支野105mm filter, 用落rf 仲要加adapter

如果呢支好似rf 支70-200 咁又短咗又輕咗的話應該有market
S1h無8k已經賣緊3萬3, r5有8k會唔會都係3萬3咁好
L mount貴啫
我覺得R5都真係唔會平
不過個spec都真係好有誠意
我對上一部發佈前睇到個spec會嘩一聲嘅係D850
同呢個spec 爭少少的a7r3 賣緊14k
a7r3 有20fps 同8k ?
佢靚兜喎
20 fps 有jelly,影快野不可用,但唔快又幾時用到20 fps..。。除非a9 咁勁,所以機械快門都係爭2 fps
8k 你要執,同個 mon 跟到要多幾錢?我用imac pro 都睇唔順8k 片。。

當然你配套跟到,又有需要咪俾多兩萬蚊。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞