Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
見依排部RP做特價,已有M6 II學緊影柤,入唔入多部RP玩吓全片幅呢?
淨玩定焦,都係24 + 50 各一會好啲。一支過就24/35 果啲
依個係未focal length? 即係未11-22mm鏡? sor 新手
鏡頭幾多mm, 變焦鏡就會有個range, 定焦就固定一個

m6 係apcs 機,sensor 細啲,就好似裁左相咁放大左,所以會講所謂等效焦距

anyway, 用apsc 機去睇,16mm 係wide angle, 22/24 等於人眼兩隻眼一齊睇,35mm 就單眼, 50mm 就已經少少望遠

所以單一支影街拍好多時用24/35, 近番你肉眼睇到既野
如果唔係經常係低光環境影相,其實m6 ii 唔錯

Sigma 有三支定焦 + ef-m 22mm 夠用

大前提係,你唔係想影星,打雀,等等高階活動。日常生活應該都夠用。(RP 都應該唔係好做以上嘅嘢)

至於學影相的話,我就答你唔到😂
明白, 依家有15-45mm同22mm鏡.

遲吓應該買sigma 16mm 定 30mm 會實用啲?
22、32.4、50.8都有
平時鐘意用11-22黎影風景,所以先諗緊買唔買16.4好
睇你有幾可要大光圈影景,我ff 有24L 都唔常用,始終影景都要收收光圈, 例如24 1.4 收到2.8, 咁做乜唔懶啲直接用2470 2.8. 講解像又唔爭好多
樓豬等M5ii等到條頸長過長頸鹿
影人就 30mm 好啲。全身、半身、上半身都用到,因為冇咩變形。
16mm 等效 25mm 左右( 好似wide 過 iPhone 少少),構圖上可能要花啲心機。
但係其實都要睇下你目標係影啲咩。
謝謝師兄。咁再研究吓先

Sigma 56mm 和 EFM 22mm都有入。
2枝鏡都不錯。
看有無需要入埋30mm的
可以嘅 30mm 大約係50mm 等效 萬用鏡嚟 進可攻退可守
新手想入手90D 依家時機如何

主要係for家庭第一部相機 有個老餅老豆中意單反
所以揀左單反 預左會練影相 做真男人

自己會行山出街拍Vlog 唔怕重

希望各位巴打比啲意見我
個人覺得apsc鏡群麻麻哋,用紅圈個焦距又怪,我會揀返6d2
拍vlog重到仆街又冇防震 你預唔可以自拍好耐 主要係重 拍人地就冇問題 夠哂靚
影相就夠哂有突
Canon對新手黎講親切? 我睇過fujifilm X-T30 係靚仔 但個spec好似低啲同冇反mon 加上好細部 拎上手 尾指都扣唔到
好親切 色靚 manu易用 操控一流
同意
yes 睇下入原廠EFM枝32mm,定Sigma枝30mm好。

同感,我聖誕時本來打算買R連kit鏡,都因為睇到支那似乎開始爆發疫情而hold住,留返個錢旁身,個寒冬有排捱。
之前我都係諗邊枝好,最後買左原廠果枝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞