Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
對鏡頭要求唔高又要輕身不如買部s20啦 仲可以用黎上連登

牙膏廠今次準備將成支牙膏攞晒出嚟
如果有埋internal 10bit 422嚟緊拍片市場應該可以準備大地震
三皮嘢走唔甩
依支同原廠嗰支Efm 55-200 比 依唔係依支個對焦同影像質素都好啲?
【EOS R5 - 開發消息第二回】
喺第一回開發消息之後,見到好多朋友都留言話想知更多 EOS R5 嘅資料,小編都承諾有進一步消息一定會即刻話俾大家知!

今次我哋得到嘅開發資訊,除咗有好多人關心嘅 8K,仲有動物偵測 AF 系統:

1️⃣ 8K 攝錄
比 4K 高 4 倍解像度,可機內記錄最高 29.97p 同無裁切,所有 8K 格式都支援 DAF

2️⃣ 自動對焦支援動物偵測
可以偵測及穩定追蹤動物的身體、臉部或眼睛,除咗貓狗之外,仲可以偵測難度更高嘅雀鳥

大家希望下一回有咩公佈?
留言話我哋知!

#EOSRsystem #EOSR5
#CanonHK
攝影定律 要焦段就冇畫質 cover焦距越少 畫質越高
睇佢表演點散熱
煎蛋功能
粒U勁,制程先進,應該無咁熱,canon終於肯大大力擠牙膏了
動物偵測,似乎1dx m3既AI會植入R5,要睇效果
咁嘅spec應該要大概HK3.5萬至4萬啩 (US$4,499—$4,999)
我估大部分會買嘅用家都係本身買咗f/2 or 2.8變焦同幾枝f/1.2定焦,所以應該都俾得起同願意俾... 其他用家就可能買R6
R5如果4萬內就正
10萬都買啦 成枝牙膏俾哂你喎
10萬我買c500啦
真係出R6先講
不過我估R5訂價一定3萬起跳
空中巴士
btw 即使西隧影出隧道梯位都係300mm左右 (135格式)
未影過巴士答你唔到
不過飛機就用 150600 sport 或者 2848 with1.4x 就幾好

都好sharp 不過我用1dx II / 5D4
8K 又唔係個個都解到既
太大啦個file 一闊三大
連mon 電腦 nas 都要換
8k adobe 99% RGB MON 應該天價
Storage 行Raid 10TB + 起碼都4隻
電腦要剪8K 加Effect 都好貴

如果出一部 無8k 同4k120 得60 p+ dual card 同spec 既r6 會幾好賣
正常人寧願買a7r3
14k 慳一倍
8k 真心有排都未流行
冇8k d人就話牙膏廠 d spec唔夠人打
到宜家出8k又話冇用 d人真係難服侍
For拍片係,但如果影相R真係好夠,R唯一差係差個轉盤同操控桿,如果有埋就真係完美,我純影相依家要再set制先慣少少
個人認為影相要求早就見頂 一路出嘅新機都係鬥拍片spec 影相上除左像素冇嘢可以再升 升像素都係冇咩意義咁升
所以最後依家繼續EOS R就好,除非壞或者真係有再突破,But 1dx3 個對焦真係幾勁,如果之後R再過幾代都放左咁強嘅對焦就好,雖則R都夠用
可能lock左拍10秒
而且menu同操作介面canon係比較user friendly
拍8k片基本上都唔洗用到8K mon,
因為一般嚟講係唔會用8K 剪片,通常live preview都會用 1/4 / 1/8 quality 去平衡timeline performance (老實講8K live editing 連MacPro 都未必handle到)
反而拍8K主要係for 有空間去做reframing/stabilisation,最後都係output番4K (講緊呢兩三年民用市場)
我覺得佢今次係想copy 5D2 係1080p嘅成功,將8K推比民用市場,始終而家可以拍8K嘅機真係唔多,好多youtuber為咗拍8K去咗買Red,其實真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞