Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
上星期試過朋友套R加EF 85mm f/1.2 II ,大半身人像仲可以咬得眼部好實,唔覺有分別,但去到全身甚至更遠就開始從眼部變成面部,反應明顯遲緩少少,不過仲可接受..
咁真係very good, 用過1dx 5d4 都係唔太準。 好期待部R5 加埋ibis
r5一出即買
我都應該會,係諗下買唔買埋支2470 重插ef 果支可能太巨大
你手上有ef2470?
睇spec估計3字頭開賣..
有啦,基本野

Standard zoom 太常用,冇可能唔買rf 果支,但咁攪隨時一出洗五皮
我預兩萬八,直倒加兩千
佢RF鏡枝枝都咁正成像靚又正,放走左R但枝鏡反而難放,可惜EF用唔到RF鏡,如果唔係會照用
咁定焦果啲我又會用番ef 算,舊鏡有舊鏡既味,係得支2470無得唔upgrade
兩枝差太遠,個枝搭r對焦個種快
但價錢重。。。。

不過除非R5 真係可以ibis + 鏡is 做到八級防震,如果唔係本身ibis 有三四級其實已經夠做,比多幾千買多鏡個is 有啲唔抵咁
邊有8級有6級都偷笑
講起直倒,唔知點解R冇副廠出品,個朋友等好耐都未有,最後無奈買原廠..
六級IS,24mm可以手持兩秒,唔使帶腳架影低ISO夜景時代終於來臨!
出支非常新凈嘅ef2470 2.8二代
有意思留tg
巴打們,有微距鏡好介紹?想上山影下蟲仔
ef 100mm 好似唔係好夠
ef 180mm 又好似太舊又冇防震
近接環會唔會係一個好啲嘅選擇?
用緊 eos R 同 m6ii
百微都唔夠?180mm要落腳架
買枝好啲嘅腳 上山大風
影蜜蜂,蝴蝶,蜻蜓 的話
百微唔會太近?
以為可以手持
R5 有IBIS 配28-70 f2 好似更加正路?
ff 影蝶100mm 真係唔好諗

微距鏡真係好耐無更新,影蟲暫時sigma 150 180 有防震既係最好

我自己用sigma 支150 無防震 +7d 勁左幾年蟲,其實都無太大問題,只係機同鏡都唔夠sharp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞