Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
新手依家買M50好唔好
定係買二手就算
二手
唔該師兄
但係價錢差1000左右都係二手好d?
係 m50頂盡值2000
唔該師兄
同埋我手上依家有5D Mark IV + 3 枝鏡頭都夠玩,暫時唔駛咁急要換機,試過部EOS R 覺得麻麻。
5D4無論解象度同畫質都係R同級,除非換有IBIS無反機,否則真係冇乜需要換,我用開6D,只因為R有比較高解象同對焦好好多而曾經有衝動換,但一諗到其它品牌將機身防震差不多定為標淮規格,R冇又唔係好講得通,加上武漢肺炎黎料,都係慳返個錢,繼續自我催眠:6D仲好好!唔使換!6D仲好好!唔使換!
6d真係好機,除左得中間個點對到,唯有手動頂住先
支22m真係好正
你指EF-M Mount 個支?
日常影相 APSC 個sensor size其實已經好夠
以前影相都係用中間點對焦再構圖,咪又係咁影
當然咁既話有好多野做唔到 / 唔夠快做
係, 相又靚, 鏡又細
完全無錯,6D轉左5d3之後好爽
影背光人像應該咩設定
呢樣同意,除對焦點同連拍、buffering唔係咁滿意外,6D真係冇乜投訴,尤其是喜歡佢極度慳電,我用垂直手柄6粒AA充電影體育項目,disable auto preview可以由中午至夜晚連影四千幾張RAW都未使換電,而且實際比較過,6D於高ISO下比6D2同RP可用性高,可後製彈性更高,例如大家同樣場景以3200影RAW,6D2/RP推多少少清晰度已經起渣,6D明顯可以推多d仲可以保持順滑,所以七年來都未捨得換,係見Canon出無反至令我提起興趣,否則仲有排用..
我習慣:

擺拍用M mode

Documentary用AV mode,有連動式點測就對人臉直接影
冇就用平均式測光,再適量增加曝光補償
最後都係買左Sigma枝16.4
最緊要自己玩得開心
M50 vs 200D II 邊部比較好?
想拍片同埋影相
👍👍👍
拍片M50好D,影相兩部可能差不多。
咁多位巴打您地好
有個亂入問題想請教下
事關我搵左好耐都搵唔到答案

想請教下 Artisan&Artist嘅相機帶
301N 同310N有乜分別?
有無巴打用緊可以解答下
310N闊身d,301N多d顏色選擇,兩邊扣位冇分別..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞