Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
入左支samyang 85mm 1.4 落RF, 性價比極高,定焦玩左幾日就熟,好靚
所有二代全開光圈中間sharp晒,同埋邊角一定好過一代,384唔好話用兩代比,一代都打死佢
我有328 一代,諗緊下一支買乜嘢好,初步想搵428 1代
係時候上art 或者直上ef
或者直上 rf 85 1.2
講漏咗,上showroom玩過484 DO2 +90D , DLLM真係完美配搭 上山影鳥揸成日都得
儲下錢先 最後都係入左RP, R.I.P.
R.A.P
師兄有冇影極光影星,wide angle 大光圈既鏡推介?

sigma 14, 1.8
老蛙 15, 2
samyang 14, 2.4 / 2.8
canon 24 1.8

諗緊入一支,但唔知點落手好
Sigma 14.8 不過唔建議 枝嘢除左影星外日常好難用
俾我會買1635 2.8

好有錢另計
有錢就買 15 35 2.8 啦 不過真係好撚貴
咁多位 rf 15-35 f2.8 同 ef 16-35 f2.8 iii
你地會點揀?
好擔心外變焦會入塵
https://youtu.be/ouS4RphY5Xg
For 參考

係35mm F8.0 邊位都唔算好sharp, 四邊失光都勁,我自己想等rf 15-35 4.0 版本(如果有),or等無is 版 , 始終第日r5有機身防震,將來既鏡無IS可以輕身d
條片點參考到?
https://youtu.be/GzT-kl3k19U

我都考慮緊,但多1mm又真係唔同玩法
呢枝駁adapter.....配重好差
就咁睇 sharpness,兩支唔係差好遠
Ef 嗰支暗角嚴重啲,同埋少1mm
個代價係貴啲同外變焦
想問吓 24-70 F4L 同 24-105 F4L 邊枝好啲
睇你用嚟做咩 影相2470 拍片24105
純影相 可唔可以講吓點解2470會好啲
利申 用緊 5D3
Cover焦距少啲 = 用少啲鏡片 = 畫質好啲
學到野
佢係暗示你搵大眾財仔後就可以買多幾支!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞