Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
思樂冰杯鏡頭 上mount 好驚爆mount
真係好睇用黎做乜,要無反既輕反就。。。
咩叫zoom length

同埋人像嘅話我assume 你係大光圈淺景深?35f4做唔到你想要嘅嘢
唔係差得咁犀利 係唔值 比上不足 比下不如 又冇平鏡支撐個system 頭大身細

要買平 m6 Mark ii 又多鏡揀 又勁 又平 俾多少少已經有R 要rp做乜鳩?

加上 買得起rf鏡一定買R R個定位完全係睇唔到

如果話加adaptor買ef鏡 咁點解唔買6D2 舊電仲勁啲 舊電真係一大死穴 細機電俾大機用
如果有幾支ef鏡仲有支國產副廠50 1.8買eos r又點睇支國產50 1.8 插上r試過, 對焦快好多
本身用咩機? 有咩ef鏡?
想問無反係咪仲未有邊錄影同時影相既功能??
世界上未有相機有 Sony dv同iphone嗰啲叫cap圖 低res到仆街
能做到4k 錄影,又可以按快門用最高resolution 影相就好啦,例子係喺飛機上面拍野
係到諗緊重組個鏡群,本身c16-35 f2.8II ,s50.4 art ,s70-200 f2.8os HSM,想輕量化個鏡群,如果s70-200 換小小白IS會唔會抵玩,平時70-200好少影人,多數影風景,定係話買枝定焦好
小小白is 建議你上網搵吓 「小小白is 對焦」「小小白is災情」, 好似早幾年聽過呢支鏡嘅對焦有問題,好似話個摩打唔夠力會打空轉,幫你仰角或者垂直向上影相嘅時候
依單野有聽過,講漏左想上二代,都係8000幾
我用二代做嘢 十分可靠
純粹影風景,都有諗過龍仔,龍仔70-210幾吸引
日常用 小小白is ii一定係首選 又輕 又穩 又sharp 對焦又快 又平
睇你要光圏定係輕

T記G2 同 健身 bigma 都係8000 幾 但 2.8
本身有s70-200 f2.8就係覺得太重想換鏡
小小白 is ii不二之選
如果下個月個人仲平安無事,就會買佢去3月嘅旅行了,去唔去得成都係問題
Eos R有冇咩舊鏡啱玩?
舊鏡舊到咩程度先 ef鏡咁舊定helios 44-2咁舊?
我聖誕時本來都想買EOS R配24-105mm kit set,但一諗到香港未來有排仆街,要keep住個錢捱日子,最後打消想法,其實.... 部6D仲幾好,應該可以用多三、四年,又或者到時Canon有IBIS無反呢...
純粹想睇吓有冇rf lens 以外嘅選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞