Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
用緊sony a73 , 見到R5出真係想轉睇過canon d 色真係返唔到轉頭,a73 mon真係整黎照明用
師兄影開咩同埋有咩鏡頭,同埋預算幾多,如果用緊APSC升6d2同埋EOS R個升級感都大,特別係靜態,分別不大,兩者Dual Pixel CMOS AF都係咁勁,差在你個人對EVF,OVF有冇情意結,老實講6d1升級左EOS R,但個人覺得個升級感黎自反mon、 ISO、對焦,其他野都未係太感受到
apsc 升ff 感覺唔到。。。係你個 mon 可以好d
a7 iv 咪改哂
標準答案=minolta
感謝師兄用心既回覆,主要係影風景影動物為主,鏡頭都係窮人三寶,加支24 70 2.8, 70 200 2.8
老實講,轉R 不如A7iii ...
轉A7III睇下你會唔會比多d時間做後製,如果肯做同埋覺得佢操控唔複雜,我覺得轉都唔係一件壞事,依家好多副廠都出e mount,玩嘅成本又低左,如果影動物6d2未必咬得住...
其實今次升係想上full frame, budget 15000, 我見6d2 算係最入門又within 個range, 但知佢對焦個問題,80d 套野直dup 落去,師兄有冇其他推介
其實上r 有咩問題
其實對比兩部,sony 係4k 拍片,dynamic range, auto focus, specification 上都比canon 好,我又唔會拍vlog,唔洗反mon
當然咁樣係比較無反ff, 個人都仲係好鐘情單反
睇你鍾意點,如果唔急咪等下R5,Sony spec上係好canon,但canon dual pixel AF唔差,顏色上可以減少後製,canon個手柄好揸個sony多多聲,顏色mon好睇過Sony
岩岩係屋企搵到部eos 500N
希望仲work
有無巴打 用 r機 駁 ef 鏡 拍片
對焦流暢嗎?有無臉部對焦?
利伸 5d3 a7r3 有齊大三元ef鏡
諗住轉r好
定係入枝24 105 G
影開wedding?
Wedding 有,自己拍片亦有
轉左r,冇你r3影大合照咁好喎等r5
m6 mark2你地會推薦嗎?
好多無用開長zoom 一見到 7.1 就話無用...

只要輕過大白二 加 內變焦已經值兩萬

100500 = 大白二再送 ⅔ 個 x1.4 III 比你
淨係 機械快門 12fps + 20 電子
dual cf express 完勝 UHS II
去馬
利益有買無長用 放防潮箱多 但有時拎出街影相幾好用
細部 但GRIP 位好舒服 對焦快
抵玩過A6XXX
岩呀
等於 要色靚有 情意結就買 原廠鏡
想做Gym sharp 性價比就買sigma
賣5d3. 入R
R 影相 罪大 拍片
請問各位巴打關於增距器extender 問題,配合Canon EF 70-200 f2.8 III USM IS ,你們會選擇?

1. Extender 1.4X III
2. Extender 2X III

2X 好似畫質衰退好犀利,1.4X 就會最長焦距得280mm。

15/16 唔知點選好? (暫時用住先,未來有錢先再考慮EF 100-400 II)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞