Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
但係如果有時crop相既話20mp有冇問題
8mp夠曬到紅隧口廣告咁撚大
點解個adapter 要揀副廠?有特別功能?
都係因為平,Canon要900幾
就係因為個adapter無乜功能,所以先買副廠
你自己選擇,應該有人放二手$500內既
我買果隻水貨全新都係$550之嘛,呢啲點都用原廠安心既
我自己依家都拎緊77D 等R6 最新傳聞唔止20mp 有26mp
Canon 10-18mm 同10-22mm應該點揀好?
主要影景多同旅行用
雙成就不了 買過龍仔鏡就知

偷雞換平filter啲濕鳩野 前排成日聽
之前買70-200 F4佢偷雞上filter,佢拆緊野預備,我一句話咩都唔洗佢就收左皮
公道啲咁講 水人買廢filter就間間細鋪都有嘅

但係當年Emount龍仔鏡大賣 預購送b/w filter
之後雙城拎貨就畀啲雞野人
點偷雞?
佢拆左包裝你先大大聲話唔要又得唔得?
咁我都冇話要 冇理由你拆咗我就要負責買㗎wor
蝦靚仔第一次買機買鏡嗰d
邊識咁多

Or 有阿爸係隔離比錢嗰d
10-18抵用
當然得啦,佢個時拆左吹緊塵,我話我唔洗fliter了,佢話咁好易刮花枝鏡頭要d野保護,老實講除左16-35內變焦外,我覺得無乜必要買fliter
不過tamron去城城買好似有7年保
龍仔試過一枝24-70第一代就不了,感覺影出黎偏冷,對焦麻麻地,反而sigma我又幾鍾意,玩過幾枝,14-24,35.4art,50.4art,85ex個枝,反而後兩枝仲keep緊,質素好高
同埋龍仔唔洗買一手,二手價跌得快,之後隨時買二手都仲有長保養,咁不如二手啦
副廠鏡計,Sigma同Zeiss鏡影出黎係最接近Canon色調,Tamron係最冷調,其次Tokina,所以鍾意Canon tone既人,除原廠鏡,通常都係偏好Sigma,有錢就Zeiss,以前Sigma舊型號就話容易甩皮,好快殘,而家已經好大改善..
新手準備買CANON M6 MARK ll
我應該用黎影景多
想問EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM 呢支係咪最岩新手
因為我見唔少評測話遠近都影到
利申: 新手 有錯請指出
Sigma 有時重濃色果canon 鏡

Zeiss 想試但真係未用過,明明有贏對焦咁快既機番轉頭用手動,重要隨時貴過L 果下真係。。。
呢支野其實唔錯,輕得黎焦距好用,我有支餅zoom 都想入呢支,只係搵唔啱靚二手盤
如果我新手唔係去旅行 唔洗要咁大焦距影遠野
係唔係15-45MM 都夠用
新手用大range係有好處
15-45mm,一來枝鏡光學上唔係靚,可取之處只係細同有防震
二來你會覺得同雙鏡電話影到既焦距差唔多 (28mm+56mm)

咁不如18-150,你可以影到好多有趣既角度,同埋手機影唔到既compression效果

(覆完你個post覆埋呢度)
其實都係 個RANGE大可以咩都試下
但真係好怕夜景同室內表現
我多數夜晚放工後影相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞