Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
有8k唔代表下下開8k
8k可以轉超高質4k
呢部機個spec應該至少玩到5年,可以一換
R係欠IBIS,否則見佢1.4 firmware eye-AF效能之後已經狗衝買機了,R5我嫌佢像素太高,又要我買埋自己用唔到既8K video,希望有部有IBIS又有3000萬像素R系列就好,就算冇video都唔緊要,因為我部5D3同6D買咁耐都冇拍過片...
可能你等個部係R6,影相要IBIS係咪真係咁重要就見人見智,買R個時又真係無考慮依樣,一黎以前單反無依個功能,如果主題郁左,你個IBIS都未必有用,所以自己普遍都會自己set個快門到某一個速度,你話玩長曝光用ND用GND fliter依樣,你會自己帶枝腳架先,更加未必會用IBIS,你話如果真係要拍片就要嘅,因為普通IS都差好遠。1.4firmware eye-AF我又覺得唔係真係咁勁,睇返個對焦Sony 勁好多。A73咬焦勁好多
影相其實鏡頭有防震都夠真係驚既就快門快少少比較實際
有冇人放eos r
當其它牌子無反機大部份都有機身防震,就好自然覺得Canon都應該要有,1/2~1/15s呢段冇防震失敗率太高,有的話會好得多,偏偏我手上鏡頭大部份都係N年前買落,Canon 24-70mm f/2.8、70-200mm f/2.8、400mm f2.8呢三支常用鏡頭都冇IS,用得好地地又唔想換(亦冇錢換),所以好希望之後換機有IBIS,打算以RF-EF mouunt繼續用舊鏡,如果有五級防震,就可以於50mm將平均安全快門變成1/2s,我自認大鄉里出城,已經期待好多年!
人地 sony pentax單反 十年前都可以
用adapter 防震得三軸
所以真心佩服canon 用家
同muslim , m43黨一樣值得尊敬
石膏手係咁樣練返黎
我只係消費者、用家,視攝影器材如工具,冇任何品牌情義結,亦唔會好似班品牌信眾咁,為所使用品牌同人罵戰,只不過咁多年來,手上太多Canon用品,機鏡閃投資幾十萬,唔可能話轉就轉,而且我從來唔喜歡賣二手野出去,因為唔想招呼檢屍官,拎住支鏡頭左照右照,有粒塵都嘈減幾舊,所以從買EOS1加24-80mm f2.8-4打後都係用Canon,如無意外,有生之年應該唔會轉架喇,將來老到唔再影相就會。(利申,老坑)
覆錯,sorry!
我只係消費者、用家,視攝影器材如工具,冇任何品牌情義結,亦唔會好似班品牌信眾咁,為所使用品牌同人罵戰,只不過咁多年來,手上太多Canon用品,機鏡閃投資幾十萬,唔可能話轉就轉,而且我從來唔喜歡賣二手野出去,因為唔想招呼檢屍官,拎住支鏡頭左照右照,有粒塵都嘈減幾舊,所以從買EOS1加24-80mm f2.8-4打後都係用Canon,如無意外,有生之年應該唔會轉架喇,將來老到唔再影相就會。(利申,老坑)
除左一手機同鏡,重要習慣晒啲menu, control, 其實真係好難轉走
呢樣亦係主要原因,我用手上器材可以熟到眼痴住viewfinder,手指照按掣改設定,唔係話其它品牌做唔到,只係唔想再花精神時間適應,其實已經冇晒換新機興奮感覺,但求開工做野夠用就得。
R 機係最大轉變既機,用開1d, 5d, 我隨手拎部6d, 90d, 甚至m5 都好順手。 但部eosr 真係完全唔慣
但無反機已經係大勢所趨,唔係話佢同單反之間優劣,而係好多場景已經以單反拍攝時太嘈而開始禁用,漸漸變成只可使用無反,所以有需要適應無反,我都未試過用EVF影相,唔知乜感覺,希望遲d換機後可以適應到...
部r5 啲制擺位似番少少,又番支stick, 應該好啲
我想有部3000萬像素又有IBIS多d,4500萬/8K拍片... 我用太浪費喇!
好靠你自己set制就真,跟佢原本個setting真係唔多惦,我12月中換完機,之後本身都想賣,d制set過之後又ok,我覺得單反轉r最大分別無左個轉盤,轉盤真係好方便
近排想入一枝鏡俾部M6 mk2用
入sigma 56mm 1.4好定Canon M系果枝32mm 1.4?好
少咗拇指轉盤
R5 齊番晒啲轉盤同joystick 已經差好遠,未計afon 果堆制既位置都改番去手指公啲位,呢部R5 9成9 一開售我就尻衝
Ef 50mm 1.4& ef 50mm 1.8 分別大唔大?想Upgrade 下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞