Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
想問下咁多位,我就準備買m50, 鏡頭我係咪應該用ef, 咁我之後upgrade部機, 就可以用返嗰啲鏡,定係用efm好啲
ps:部相機應該都用4、5年以上
買canon真係純買準焦、佢個USM摩打,試過有d暗位小小白IS二代對到,枝s50a對唔到反而R夾副廠拉風窗真係少左
efm
五年後ef鏡都未必仲喺度
有10-18mm平放
用左兩次就長放防潮
ef 鏡r body 用到, 如果R5 有埋ibis 重可以玩多十年八載

efm 反而過多幾年隨時唔再出m 機
到底應該點樣揀好
efm 好多平鏡,啱咪照買囉,一支RF L 夠買齊成套efm 咁滯,洗乜諗😂
小弟仲係中學生 慳得就慳喇
買左EF最低玩嘅50 1.8先啦
真係幾平㗎喎
咁睇啦,EF-M機就買返EF-M鏡
EF-M鏡係好細枝, EF鏡枝枝都好大枝,大枝到你唔會隨便帶出街,咁有意思咩?
M無既,先買EF,例如50mm f1.8又平又靚既鏡
玩幾年,你又唔係會買好多,頂盡買哂kit, 22,11-22 ,50 1.8, 18-150, 加埋算你6/7000。賣返出去,都最少有5000

係相機世界6000蚊都唔係錢...如果你轉Full frame / EOS R, 都係買得一枝半枝鏡
師兄R機多唔多配EF鏡用?無論正/副廠鏡,有冇遇過唔兼容或者疑似情況?我成手EF鏡,又有兩支Sigma 120-300mm同150-600mm,唔知有冇大問題...
而家買EOS R會唔會太遲
EF鏡有16-35II同小小白IS二代,副廠兩枝死馬50/85,用過s70-200ex,無乜大問題,但你叫佢有時對近同遠野,有時會對錯,好像你想影樹葉個d,無論touch mon定EVF都易對錯,暫時除左依個缺點,同埋用EOS R影嘅相對比返上一代真係有一層灰
入二手機好啦,上網睇過9800仲有保到10月,認真唔洗買一手,一手蝕到入肉
有層灰 睇人啲相唔覺
係咪就係要係lightroom dehaze果種?
咁我都放心換Canon無反機,不過影出黎一層灰... 咁似初期數碼機咁,硬係有層野,我諗應該係關lowpass filter事..
我都唔知點講,又無Lightroom dehaze個種咁嚴重,係影出黎對比上一代sensor真係灰左少少,無咩對比唔覺,但本身鍾意上代色所以睇極都唔順眼
上網搵出答案都話係塊filter累事,我都覺得似,但又好似無得搞,放走左部R開心用部岩收嘅5d3,個人對影相個感覺真係有d執著,所以覺得都係單反岩感覺d,依個都係轉無反要考慮嘅野
會唔會推少少dehaze, contrast就實淨d,無野解決唔到既
可能而家市場興高dynamic range, 無咁高對比 / lifted black果隻look
想問G7 mark3值唔值得入手?
做過下功課,大部分人都覺得佢對焦慢
不過我應該少拍片 (就算拍都係1/2分鐘)
想用黎旅行/生活影下相
R轉5D3?對焦方面downgrade好多喎,尤其是如果用過Eye-AF影人的話,轉返5D3應該好唔慣,像素又唔見1/3..
係,都downgrade左唔少,eye-af還好,EOS R最正係暗位對焦,好似做緊-6,好快,仲有推副廠鏡頭對焦都好快暗位都維持到,反而依家有返轉盤,做好多野方便左,快門無左遲鈍嘅感覺爽好多,像素我之前都覺得好重要,但大家用極都係係電腦mon,又唔會100%睇
期待下20號canon 會唔會正式announce R5

esor 用家有冇試過eye af 喺載左口罩情況重對唔對到? 我用5d4 同m5 都成日用個face detection, 但一有口罩就對唔到,勁灰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞