Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
standard zoom 值得買最貴果支,太常用
睇完呢個post覺得is冇用 買ef算啦
幾時先多返d 非紅圈 RF 鏡
有無巴打收到風今年會唔會出M6 ii白色機
好似邊位、全開光圈有差異,之前上網研究過
新手未玩過相機 爬過下文 係咪m6 mark2唔錯
主要影人/figure同拍vlog片自high下
同埋我想買支廣角鏡 係咪kit set一定唔會有 要自己買?
有無邊支岩用又抵買
利申:真新手 淨係用開手機
建議你睇多啲youtube review先買

M6 Mark ii係唔錯嘅

廣角鏡呢就EF-M 11-22 拍vlog影相都係佢 kit鏡唔夠wide

影人就買枝人像鏡 但多數都係定焦 冇得zoom 新手嚟講係比較難用 你可以試下用iphone人像mode 唔好zoom 靠對腳行嚟行去構圖 習慣下
我有部陳年50d放左係櫃底,近排拎出黎試左幾張cf 卡都讚唔到
想問問仲有無得整?
我有部陳年50d放左係櫃底,近排拎出黎試左幾張cf 卡都唔到
想問問仲有無得整?
收到 唔該哂巴打
好詳細
諗住去canon showroom 試下 新手去會唔會俾人老點...?
唔會 因為冇咩人會喺嗰度買嘢 太貴 主要係上去試嘢
而家買Canon EOS M50
會唔會好傻豬
睇你重唔重視evf同反mon 如果講質素 M50不了
畢直有限
之前用N廠大機,
老啦唔揹鐵, 只係想輕鬆去旅行
M50對焦, 準及快嗎?
同埋ISO如何呢?
咁點解唔考慮z50?
對焦canon dpaf 無死錯人 但呢啲機仔好打極有限 iso更加係唔洗諗
對焦canon dpaf 無死錯人
呢句唔係好明~
C記術語?
dual pixel auto focus
canon看家本領

真心第一次接觸C記
之前用N都用左差唔多十年
即係dpaf佢好準好快?
但iso就6400就玩完?
大概係咁 如果係拍片先分得出明顯分別
用開nikon點解唔考慮z50?
因為之前唔見左部機.

還便轉, 諗住轉埋廠
同埋離開單反太重既生涯

睇過富士
z50冇剩body買既
跟枝kit都唔係好貴 但絕對抵買過m50

要考慮m系就m6 mark ii 但無evf 一係等m5 mark ii m50老實講真係不了
好, 明白
等唔到啦...要去旅行
如果唔係都可能唔買也罷
canon得M系先滿足到, 輕, 唔貴, 質素可接受
(好似係)

m6 mark ii
除左冇evf, 有咩好過m50?

同問, M5舊機點睇? 係未好過M6MARKII及M50?
我搵好多資料
啲人多數屌都係4K crop
如果我唔拍片?
m50主要最差係邊幾樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞