Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
即係畫汁仍然係 ef35 好?
一分錢一分貨
好唔係少少 差三位倍價錢
如果你係新手,可能你都未知自己需要乜,建議你平平地買m50玩下試下先
出面標價不嬲平過canon, 不過呢支咁嘅鏡再加呢個時勢唔使幫襯預售啦
就算同其他廠無反比都輕同細啦, 7.1光圏喎

純粹為咗壓低售價同重量而出嘅電子垃圾, 想平同輕做咩唔出餅鏡起碼有存在價值先
送遮光罩超抵
影相定拍片?
影相基本上係無分別,M50既24MP已經好夠(新出既1Dx mk3專業級相機都係20MP),M6 II個新sensor畫質,寬容度都無大既唔同。識得load相落手機用lightroom mobile, 夠你調到好多靚相出來

拍片既話,最大分別係M50既4K 有剪裁 同埋自動對焦差
但係1080p夠玩既話,係無問題
如果你係拍風景 / 拍人唔係自拍,個4K都用得,用腳架+手動對焦就ok (好多專業拍攝都係用手動對焦)
熟習一部機既limitation,同埋點突破佢,都係一個成長過程,更剌激你創作,學生更加係,平body+試多d鏡學既野比貴body多。3千幾既kit, 物有所值
本身用緊200d 想轉玩下Full frame
諗住平平地買部二手6d好唔好
希望可以比啲意見!
唔係幾好 儲多啲錢先上ff 最起碼5d4 一係R
兩支定位好唔同

一支$10000
一支$3000

但EF 35/1.4 你比$7000 係買極致既sharpness 防水滴防塵 同埋2/3級光圈 同埋靚散景

一般用家買35/1.8算啦 300g 有防手震同微距 會影景 果5級防手震好有用
之前買番泥用過兩次就放番入防潮箱
有單行貨不過就過保 同全新無分別 一千蚊 包埋hoya filter
岩既留tg
又唔係既,二手6d 好似三千蚊度,真係平到一支L 都唔夠買

反而係手頭有乜鏡,換左機但冇鏡咪玩自己
咁應該買邊幾枝鏡好
同埋邊買m50會平啲,上過肥花望, 唔知係咪我問題,見唔到佢最update 嘅價
Agree,3000蚊你玩返枝50 1.8個影像都唔同啦,淺景深個感覺都唔同,低高ISO都好惦,係個對焦得一間一點要有心理準備。
2手6d $3000-3500,2手R同5d4都$9500-12000,依個價可以玩多好多枝鏡,入16-35F4/24-70 F4都仲得,平平地上FF 6D都係唔錯選擇
想請教下如果Canon上FF機,是否上RP會扺玩D?

M6 mk2 對比RP,影出來效果會否相差好遠?
M50
可配M系列 11-22mm, 22mm, 32mm
玩住先。
小弟用緊 eos R
心思思想入支Macro鏡影下微型模型
見宜家 ef 100mm macro個價好似都幾抵玩,定係應該等rf版本出好?
入住先 四千幾幾抵 rf有排都未出
Price.com都有價啦,X寶,唔使教
kit都係差少少,有枝kit旁身都好
窮人都係買果d, Viltrox EF adapter (~$300) + 50mm f1.8 STM (~$700)
85mm f1.8 (~$2k) (二手價 )
唔想用adapter就 22mm f/2, 11-22mm, 32果d
Sigma都有三枝 16/30/56, 每枝全新都係2千幾
睇d rumors 網 2019年1月就話rf 90mm &100mm macro已經申請咗patent

結果成年半都黎緊,影都唔見一隻
最近出既24-105 f4-7.1係標榜macro,不過光圈就...
其實20mp影相真係夠?

諗緊r5定r6好
本身77d-> r
本身唔拍片,8k一定用唔著
係嫌r個連拍+操控好垃圾
咁似乎r6都夠做
但係20mp好似有點比下去
咁1dx 系應該只算入門機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞