Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
重到咁,好難攪
拎少兩枝定焦
同埋有is 唔會呢個價
用100-400 L II可能仲好 1m min focus distance 焦距又長唔會嚇走佢哋
其實當長插小白行街囉,做job 用支f2 真係無敵, 只係平時hea 用就真係。。。
放大率唔夠,只能影大隻既蝶,影蝶上花果啲就好好用

0.31x 影蜜蜂其實都好細隻
細隻嗰啲灰蝶都埋唔到咁近啦

蚜灰夠細未? 我落埋燈架飛燈影都得wo

同埋蟲蟲唔係淨係得蝶,呢啲跳蛛得5mm 度

蚜灰當然夠細但係張sample相嗰個比例同1:1有啲距離

我唔係要爭論邊枝鏡比較好兩枝我都擁有過 當然係各有各好 識用macro鏡嘅話啲相絕對會比用100-400震撼好多 但係使用難度亦都高好多

我只係想以過來人嘅身份 建議啲兩枝都未有要二擇其人嘅一嘅人 其他好多蝴蝶相都唔係好似佢哋想像中一定要用macro先影到 到時灰蝶又唔識埋身 鳳蝶又唔夠長影就無謂

跳蛛未影過唔敢評論
想問下各位,新手m50應該配邊幾款鏡
主要都係風景,人像
我個人就諗住1545,22,1122
加枝50 1.8
順便問下,efm 22mm定32mm好啲
唔同用法 但generally 32mm容易上手啲
canon 之後主要都發展RF,咁ef efm 呢啲係咪基本上完啦? 之後仲會唔會出m系列嘅無反?
利申:新手 無知一問
EF鏡唔會再出新 (因為已經有大量), 機都仲有出 (1Dx mk3, 90D)
EF-M無話會唔會,但不時有消息話有新EF-M鏡,而且Sigma都有出EF-M,機仲有出(M6 mk2),似乎唔會死住
只係驚到時買多咗efm鏡, 佢冇再出新機就全部廢曬
如果諗埋機動性,好似百微加APSC 機會係好啲嘅選擇。
有IS 好似都幾重要,因為我都唔預落腳
Sigma 嗰兩支天重
apsc 加s180 一定最好

微距其實燈緊要過is, 放大率愈高,is 個較果會跌。隻蟲又未必企定定。反而落左燈可以1/250s 其實已經好定好sharp

同埋影微距係怕自己前後郁多過上下郁,另外就係個焦平面係咪同蝶隻翼水平,蜘蛛兩隻眼水平之類

唔打燈隻色係唔會咁出,呢啲果蝿又超怕人,支鏡差少少就係爭少少,apsc 機一crop 得多就唔sharp, 長少少就已經係影到同影唔到既分別

ff 加百微...真係唔洗點影啲怕人蝶
巴打,你啲燈係點 set? 要用環形嗰部放係鏡頭上面?
環閃係影啲好近好細既先用,如果唔係變正打成張相flat 晒

我係用三腳架插燈打back light, 再機頂燈加bouncer 扮頂光咁打的。影番咁上下時間,熟啲蟲既活動範圍就可以咁玩,兩個世界黎
好專業。多謝巴打分享。
咁係唔係即係要玩飛燈?
但我諗我都係用下支百微玩下先,啱玩先再升級 sigma 180。
除非好好太陽,如果唔係通常我都飛燈

玩下先啦。影蟲蟲係好辛苦既事,加油
https://youtu.be/InZcu5F7Ids
我諗起呢個廣告 好正
諗起要抬上山就真係
用左部5d3 2個星期,之前用過R,分享下兩部機好處唔好處,單反無反都用過,兩者有好有唔好,純粹講上手感,唔拍片所以無乜意見比到

R 好處:
-對焦快,副廠鏡用adaptor對焦都好快好快,唔驚移焦
-輕便,同6d2差唔多重量
-反mon270度用到有touch mon對焦快
-後制空間大
-ISO高都用得,好暗環境都極快着到焦點
-wifi set機影相好方便
-熄機個時會關快門簾,依個抵讚

R壞處:
-當做連續追焦個時,咬錯其他位,比起5d3錯得多,好似影動物、運動
-人面、眼部對焦無水平儀
-細部無咩手感,好似玩緊玩具咁
-食電快,對比5d3,5d3仲有排用
-對比上代機影出黎有層灰,影出黎嘅相偏黃
-有小小白is 二代,起動個下會遲疑左,但如果RF應該係無事
-個轉盤唔係似6d,5d系顯示屏隔離,隻手指要轉setting好攰好攰,同埋唔明點解無得比人自己set轉盤個方向,之前轉mode成日都轉錯。
-試過影花花草草對極都對唔到,搞左好耐手動

5d3好處:
-顏色出黎靚同自然
-食電慢
-用返canon EF,好似小小白IS二代完全無delay,起動快
-夠光情況下對焦快,快門爽快,無遲疑
-轉對焦點快,有埋枝搖桿
-對細微野都對到,對得到

5d3壞處:
-個mon太靚,遠睇以為中焦,實際未必中
-用副廠鏡有走焦嘅可能性
-無wifi
-liveview對焦慢
-暗位對焦真係麻麻,一到無咩燈光夜晚收
-一對焦就無左水平儀

其實兩部機各有好同唔好嘅地方,日常生活用兩部都無問題,但個人覺得EOS R真係一部好白老鼠嘅機,因為始終第一部自家無反,個人覺得好多野都唔user friendly對比返自己單反路線同唔就手,有好大進步空間,如果一部全新機接近10000我會覺得入得過,但你話如果一出就買真係不了,反而好欣賞canon肯推RF嘅鏡頭,同Eos r好夾,如果想平玩就可能真係等canon出非紅圈鏡。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞