Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
3250萬cmos apsc界最高
14張連拍直逼1dx mark ii
no crop 4K, 1080p 120fps (如果唔拍片唔洗理)

M5 舊機都好過m50 如果你影相多 性能大概等於80D 絕對唔落後(影相上)
同埋有 evf 依家買二手又平 簡直抵玩到爆 但電子嘢有新買新就好啲
操控應該 m5好啲 有排有研究過 但唔記得
你個 (影相上) 好正

我只係同屋企人影相作紀錄
又唔係拍vlog, 但而家好多新機都推拍片好重...
搞到貴曬係個度...
幾時去旅行呀
要平去 B & H 揾m6 mark I body 299 usd only
因為依家好多人拍片 所以都重視拍片性能
如果唔拍片m5 都好夠用 但依家唔係太多二手 可能比較難搵
m50 個人覺得真係買唔過 但canon showroom 應該都仲有得試 帶張sd上去試下 你接受到個質素就買 但都建議買二手 一手唔值個價

當然m6 mark ii 都好 影相上 有14fps 同 3250萬像素 但如果無budget就無計

m6 mark ii應該就唔係budget問題
我budget係Z50左右...當然低過佢就好啦

之前睇百老匯5990 M50+長短火
搞到自己心動了

聽到師兄咁講我要再認真諗諗
但我本身唔係專業, 唔會買二手啦....
唔識check, 所以只可以買行...
B&H驗屍都冇喎...
不過唔介意聽下個流程既
比完錢佢直接送黎香港, 有壞有損點算?
咁直接m6 mark ii 啦 上canon showroom試下先 順手先買
m6 mark ii 我諗應該擔心係evf
到時戶外太光就gg
九龍尖沙咀彌敦道63號國際廣場 (iSQUARE) 20樓
唔使過海, 幾方便
上過nikon showroom未 canon大概大10倍上下啦
冇呀....我買個時好細個
買完就冇理過
之後買既都係一支副廠鏡
腳架, filter d垃圾配件
冇同N記有任何接觸
咁你total budget幾多 m鏡雖然唔貴 但都唔係話平到唔洗考慮
本身係未包左支1545?
我諗加支長焦就算
返黎香港再補埋窮人三寶定焦
係有包嘅 推薦買埋枝22mm f2 好平
番香港可以睇睇sigma3枝apsc定焦 質素唔錯
Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM
是旦一個
不過下面個個我都唔知個mount岩唔岩
ef mount 70300 俾單反用 會大枝啲 m機想用要加個adaptor 官方有得賣 幾百蚊
55 200就係for m機 細啲輕啲 質素真係無研究 上youtube搵下
感謝巴打
試過哂都唔得,我都有諗過整貴過買
同大機好少用

想轉部G5X
咁你問問整返要幾錢再決定囉,因為見你話放於櫃底就諗到好耐冇用過,就算整返都唔知會唔會用,如果唔用就無謂花錢整。
我想問下呢
M機,如果用普通EF鏡
係未唔使用mount,有自動對焦
一切如常?

只係比較重少少
對嗎?
要用EF to EF-M adaptor
想買28-70 f/2一機一鏡
但唔知畫質如何
(用開apsc定焦)
有無師兄分享下?
呢支野重到痴線,重要勁大枝
帶張卡上毒氣室試下咪知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞