Canon用戶討論區(15) 幾時有R pro body?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
Canon YouTube 想點
升級感唔大啦,儲多少少換第枝50算啦
換sigma art好啲 canon嗰枝買嚟儲
👌👍咁入枝Sigma 56mm 玩下
Eso m系列有無可變焦大光圈鏡頭可用?
冇 個product line唔預你咁pro
大光圈變焦上R啦
R機D鏡玩唔起
可能10年普及咗D鏡平咗先玩得起
睇下你影咩多。
如果影人像,可以睇下依段片。
https://www.youtube.com/watch?v=TdywYMmjF9c

我自己就入咗 sigma 30mm + ef-m 22mm 嗰支。
56mm 係街比較難用,同個主體有一定距離先構到圖。
同埋, 如果要50mm 可以用佢嗰支 EF 50mm 1.8 。
謝謝師兄。研究下。
EFM 22mm和EF 50mm我都入了。
有冇巴打想放eos r

有冇人知點set canon 個對焦距離條bar? thanks
你指MF合焦提示?
係,F1.8 上面個條bar
你較mf條再扭對照尺咪整到
lm
就係mf 個陣扭對焦冇把尺出黎
印象中拍左粒MF佢自己彈出黎,你用個枝咩鏡
出ef2470 2.8二代同50 1.2
兩支都極新 50有保養
有興趣留tg
samyang 85.4

其實平時就算用canon 35.8,轉去MF mode 都冇條bar
有興趣支50.2

https://t.me/Nicholas173
請問Sigma 17-50mm f/2.8 DC OS HSM可以用係Eso M系列的相機嗎?
thank 轉接器我買咗
有EOS R 支 RF 35mm f1.8 係唔係必入? 支鏡嘅質素去到邊?
我而家用緊77D,大概用咗三年,開始想換機,應該直接上90D/5D4還是等R6?

手頭上鏡頭
Canon 18-55
Canon 24-105
Canon 70-300
Canon 50 1.8 (將來)

用途
影景
影飛機
學習影人像
Ef 鏡定efs ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞